LÖRDAG 18 JUNI 2022


Ensemblen ur Jean de France vid hälsobrunnen i Lundsbrunn - Foto: Privat

Jean de France - komedi i Lundsbrunn under Midsommar

Leifs Teater bjuder åter på en dråplig pjäs i Lundsbrunn. Liksom för två år sedan, då gruppen framförde komedin Gert Westphaler, är författaren Ludvig Holberg, mest känd för sin klassiker Jeppe på Berget. I år heter pjäsen Jean de France eller Franska på hjärnan.

Titelrollen innehas av Thomas Ekelöf, som också spelade Gert Westphaler, en sann komediartist. Även denna gång är stycket översatt och regisserat av Leif Olsson . Premiären sker under Midsommarhelgen vid Brunnspaviljongen i Lundsbrunn.


Jean (Thomas Ekelöf) och betjänten Pierre (Bernt Andersson) - Foto: Leif Olsson

Jean de France handlar om den snobbige och snorkige Hans Fransson, som kommer hem från en resa till Paris. Hemma envisas han med att kalla sig Jean de France, och vägrar att tala sitt modersmål, men fyller i med franska ord och uttryck, som han dessutom dåligt behärskar. Han inbillar sig att han följer senaste modet i Paris, och gör sig omöjlig bland de goda borgarna i staden.

Ingredienserna är de vanliga hos Holberg: dumdryghet, kärlekstrassel, pengar, oförstående föräldrar och klurigt tjänstefolk, som griper in i handlingen på ett handfast sätt. Kort sagt, en skrattkomedi, med lite moraliska pekpinnar, à la 1700-talet.


Jean (Thomas Ekelöf), betjänten Pierre (Bernt Andersson) och drängen Arv (Lojsa af Geijerstam) - Foto: Leif Olsson

Leif Olsson har översatt det danska originalet som inte har spelats tidigare i Sverige. Jean de France är den senaste av hans 28 översättningar av utländska pjäser och är den femte som har svensk premiär i Götene kommun.

Föreställningen är s.k. lästeater, där skådespelarna har manus i hand, men i full kostym och aktion. De förra två komedierna , i Lundsbrunn, spelades på samma sätt, med stor framgång. Den tekniken känner Leif Olsson väl till från sitt teaterarbete i England ,där lästeater är vanlig, och mycket uppskattad.


Några ur Skarborgs lästeater - Foto: Privat

Så Leifs Teater kallas denna gång för Skaraborgs lästeater. De fyra föreställningarna spelas midsommarafton kl. 18.00, midsommardagen kl. 14.00 och 18.00, samt söndagen den 26 juni kl. 14.00.

Barn under 15 år ser pjäsen gratis, övriga betalar 100 kr.

Biljetter och information via telefon 073 808 98 79 , dit man även Swishar summan.

Komedin avnjutes i det fria, men under tak. Det blir en kort paus, medtag gärna kaffe.