FREDAG 10 JUNI 2022


Barnen gillar de lekborgen med rutschkana och redskap för lek och klättring. De vuxna gör bäst i att hålla sig på backen - Foto/källa: Privat/Österängs bygdegårdsföreningen

Landsbygdspeng gav Österäng ny lekpark

Under de senaste 2,5 åren har Österängs bygdegårdsförening gjort flera stora satsningar. Det senaste tillskottet är en stor lekpark som fått namnet ”Bus i Grus”. Den är anlagd i direkt anslutning till bygdegården på en ca 320 kvm stor markyta som fyllts upp med sand. Bygget har möjliggjorts tack vare välvillig inställning hos markägaren och ett omfattande ideellt arbete av föreningens medlemmar. Lokala entreprenörer har också ställt upp med kraftigt subventionerade insatser.

Grundstommen för finansieringen är den ”landsbygdspeng” på 100.000 kronor som förening under förra året erhöll av kommunen.


Den nya fjädergungan är stor nog för att många barn kan ha kul tillsammans - Foto/källa: Privat/Österängs bygdegårdsföreningen

Det mest spektakulära i lekparken är en 50 meter lång linbana med startramp. Vidare har uppförtsen kompisgunga, ytterligare gungor, rutschkanor, gungbräda och en lekborg så kallad ”djungelgym” med utrustning för att klättra gå balansgång och leka kiosk. En stor sandlåda finns och hela området är täckt med fallvänlig sand, inramat med liggande stockar.

Minigym

Under vintern skedde ombyggnad av det källarutrymme som i bygdegårdens ungdom användes för toaletter. Nytt klinkergolv har lagts, trappan är utbytt och träningsmaskiner finns på plats.

Större kök

Den största och mest omfattande förändringen gjordes under 2020. Då utökades köksdelen med diskrum och barkök och är nu utrustat som ett restaurangkök. Mått för kylar och frys är anpassade för rationell cateringhantering. Stora salen, med plats för ca 120 gäster, har modern AV-utrustning. En trappa upp finns ett styrelserum för ca 15 pers som kan hyras separat. Kostnad för köksombyggnad och övrig uppfräschning uppgick till drygt 1,7 miljoner kronor. Även för detta arbete gjordes en stor ideell insats av medlemmar som lade ner drygt 2.000 arbetstimmar. Bidrag från boverket 885.000 kronor, kommunalt stöd 531.000 kronor, eget arbete till ett värde av 354.000 kronor.

Maria Borg är ordförande i bygdegårdsföreningen och hon menar att föreningens medlemmar är mycket nöjda över den ansiktslyftning som bygdegården genomgått.
- Pandemiåren, med kraftigt begränsad uthyrning, lägger vi nu bakom oss och bokningar börjar åter strömma in. Vi ser framtiden an med tillförsikt och är glada för att kunna erbjuda en bra lokal för uthyrning och inte minst för att bygdens folk ska ha en naturlig träffpunkt, anpassad för alla åldrar, säger hon.

Invigning

Den nya lekparken invigs vid en familjeanpassad ceremoni nu på torsdag eftermiddag, den 16 juni kl 17.00. Kommunalrådet Susanne Andersson kommer att inviga, och förhoppningsvis köra det första åket i den nya linbanan. Sommarcaféet har extraöppet med försäljning av glass och fika och över alla barn kommer det att falla ett godisregn. Samtliga utrymmen i bygdegården kommer att visas några timmar efter invigningen.


Efter omröstning fick lekparken sitt namn ”Bus i Grus”. Den 50 meter lång linbanan lär bli en klar favorit - Foto/källa: Privat/Österängs bygdegårdsföreningenDetta är en nyhet/pressmeddelande från: Österängs bygdegårdsföreningen