TISDAG 26 APRIL 2022


Foto: Felicia Murkes/Försvarsmakten

Första beridna vaktparaden på länge

Onsdagen den 27 april genomförs årets första beridna vaktparad - ett säkert vårtecken för många. Livgardets livbataljon och Livgardets dragonmusikkår är de som genomför alla de beridna paraderna och på Kavallerikasern i centrala Stockholm pågår förberedelserna för fullt.

– Under förmiddagen görs den sista putsningen av paraduniformen innan alla byter om och soldater, officerare och militärmusiker ställer upp med hästarna på kaserngården för en sista repetition. Sedan rider vi iväg mot Stockholms slott, säger överstelöjtnant Camilla Sjöhlén, chef för Livbataljonen.

Traditionen med beriden vakttjänst har funnits i Stockholm sedan 1700-talet och den beridna vaktparaden har genomförts i modern tappning sedan 1906. Sedan 1987 ägs hästarna av den ideella stiftelsen Föreningen för den Beridna högvakten.

Vaktstyrkan från Livbataljonen och musikerna från Livgardets dragonmusikkår rider från Kavallerikasern klockan 11.35. De rider längs Lidingövägen – Stureplan – Nybroplan – Hamngatan – Kungsträdgårdsgatan - Gustav Adolfs torg – Norrbro – Skeppsbron – Slottsbacken – Yttre borggården.

Varje år genomförs cirka 40 beridna vaktparader mellan april och september och det också just att de bara genomförs på sommarhalvåret som gör att många anser det vara ett säkert vårtecken.

– Det är ett vårtecken för många Stockholmare och även för oss soldater och officerare. Man känner att nu börjar säsongen när vakten står uppställd på kaserngården och träden börjar bli gröna, säger Camilla Sjöhlén.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Försvarsmakten