TORSDAG 14 APRIL 2022


Marcus Nohlberg menar att användare kan öka sin egen säkerhet genom att skapa säkra lösenord enligt metoden 4P - Foto/källa: Högskolan i Skövde

Experten: Skapa säkrare lösenord med metoden 4P

I samband med kriget i Ukraina har hotet från cyberattacker mot oss i Sverige ökat markant. Det har blivit än viktigare att både skydda sig själv och samhället genom att förbättra sin cybersäkerhet. Marcus Nohlberg är docent i cybersäkerhet, med särskilt fokus på mänskliga aspekter. Han menar att användare kan öka sin egen säkerhet genom att skapa säkra lösenord enligt metoden 4P.

På grund av situationen i Europa har hotet om cyberattacker mot Sverige ökat. Ryssland har en lång historia av att använda både missinformation, ”fake news”, och regelrätta cyberangrepp mot andra länder. I många år har dessa angrepp riktats även mot Sverige och i den utsatta situation som råder nu har det blivit än viktigare att både skydda sig själv och samhället i stort genom att förbättra sin cybersäkerhet. Varje individ i landet riskerar utsättas för dessa angrepp och även om man kanske upplever att man inte har något att skydda, kan man ändå vara ett lockande mål för cyberangrepp.

Detta kan verka komplext och kanske lite skrämmande, men det finns mycket som går att göra som är ganska enkelt och rent av lite kul!

Ett viktigt råd är att skaffa bra lösenord, eller helst en lösenordsfras. De gamla råden om att lösenord ska se ut som ”Klidg2836rAhjas!” har egentligen inget stöd i forskningen och framförallt fungerar det inte för människor att komma ihåg sådana lösenord. En bättre metod är 4P!

Börja med att tänka på en mening, i stället för ett ord. Fyra ord räcker för de flesta! När du väljer din mening ska du tänka på att den ska vara:

Dessa 4P-lösenord kan du prioritera att använda på dina viktigaste tjänster, mailen, jobbkontot, sociala medier och så vidare.

Med detta har du gjort din cybersäkerhet mycket bättre och även ökat Sveriges säkerhet! Bra jobbat!


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Högskolan i Skövde