ONSDAG 13 APRIL 2022

Götene skänkte mest av panten i Västra Götaland 2021

Trots att corona påverkade många människors privatekonomi under förra året var biståndsviljan överraskande hög. Det visar Vi-skogens årliga gåvostatistik från Biståndsknappen på Coopbutikernas pantautomater. Stödet gör extra skillnad i tider av krig, klimatkris och efterdyningar av pandemi. I Västra Götaland var invånarna i Götene givmildast. Den butik i länet där kunderna skänkte mest var Coop Styrsö i Göteborgs skärgård.

Den som pantar burkar eller flaskor i en av Coops butiker kan välja att trycka på Biståndsknappen och skänka pantpengarna till Vi-skogen. Pengarna används sedan till trädplantering i Vi-skogens verksamhetsländer i östra Afrika.

Gåvostatistiken sammanställs sedan årligen på nationell och regional nivå. Under 2021 skänktes pant till ett värde av 897 133 kronor i Västra Götaland, vilket motsvarade 44 839 planterade träd. Det är en ökning från fjolårets resultat, då pantpengar motsvarande 43 376 träd skänktes. Den kommun där invånarna skänkte mest var Götene, där man skänkte 2,62 procent av panten.

På butiksnivå hamnade Coop Styrsös kunder i Göteborgs skärgård i topp. Där skänktes 5,9 procent av panten. Tvåa blev Coop Hällekis med 4,7 procent och trea Coop Marstrand med 4,3 procent.

– Viljan att bidra är fortsatt hög bland svenskarna. Under förra året samlade vi in mer pengar från pantautomaterna än på många år. Det gör att vi kan plantera ännu fler träd i östra Afrika och därmed arbeta mot fattigdom, klimatförändringar och minskad biologisk mångfald, säger Eva Åberg, verksamhetschef Vi-skogen.

Eva Åberg fortsätter:

– I ett pressat läge med ett förändrat klimat, efterdyningar av pandemin och stigande matpriser till följd av kriget i Ukraina blir vårt arbete och det stöd vi får extra viktigt.

Totalt skänktes pant till ett värde av 7 miljoner kronor hos Coop under 2021, den högsta summan på sju år. Detta motsvarade 350 000 nya träd i östra Afrika, där Vi-skogen arbetar. Sedan starten på Vi-skogens och Coops projekt med Biståndsknappen 2004 har över 112 miljoner kronor samlats in via panten, vilket gjort att över 5,6 miljoner träd har kunnat planteras.

– Det är genuint glädjande att se att svenskarna fortsätter engagera sig också för människor och utmaningar långt från deras egen vardag. Särskilt gäller det under coronaåret 2021, när privatekonomin kanske inte var så god för många, säger Charlotta Szczepanowski, chef hållbarhet och kvalitet Coop Sverige.

Bäst på riksnivå var invånarna i Nacka kommun, där invånarna skänkte 4,77 procent av sina pantpengar. På andraplats återfanns Lidingö, och på tredjeplats Vaxholm. 2020 såg topplistan något annorlunda ut, med Vaxholm i topp, följt av Danderyd och Nacka. De kommuner som klättrat allra mest i placering är Mellerud och Vara, som vardera klättrat 102 placeringar sedan i fjol. Mellerud hamnar i år på plats 115 och Vara på plats 123.

Bland enskilda butiker skänkte Coop Reimersholmes kunder i Stockholm allra mest, hela 15 kronor av varje pantad 100-lapp under 2021. Därmed behöll butiken sin förstaplacering från både 2020 och 2019. Tvåa blev Coop Hagastaden i Stockholm och trea Coop Minneberg i Bromma.

I Sverige skänktes i snitt 1,73 kronor av varje pantad 100-lapp. I rankningen mellan länen toppar samma län som de senaste åren. Stockholm tar förstaplatsen, följt av Uppsala på andra plats och Gotland på tredje plats. I Stockholms län skänkte man 3,19 kronor av varje pantad 100-lapp i Coopbutikerna under 2021.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Vi-skogen