ONSDAG 13 APRIL 2022


Alla tiders Åsa-Nisse turné - FOTO: Bosse Håkansson

Återuppstår i sommar: ”De kommer bli ett perfekt radarpar”

Han konkurrerade med Ingrid Bergman och Hitchock på vita duken. I sommar gör krutgubben comeback. Åsa-Nisses återkomst skrivs av Annika Andersson och Pär Nymark. - Åsa-Nisse och Dag-Otto kommer bli ett perfekt radarpar, säger Annika.

Annika Andersson och regissören Pär Nymark har fått uppdraget att återuppliva Åsa-Nisse. Fram till jul ska deras nyskrivna komedi, Alla tiders Åsa-Nisse, spelas på sjutton av landets teaterscener. Först på Vallarna i Falkenberg, därefter på sexton andra orter - ända upp till Luleå.

Spjuvern och tjuvjägaren från Knohult, mitt på småländska Höglandet, blev en oväntad biosuccé 1949. Under tjugo år konkurrerande han med storheter som Alfred Hitchcock, Ingrid Bergman, Fred Astaire och Ginger Rodgers. Därefter blev det tyst, när original-Nisse John Elfström (1902-1981) pensionerade sin rollkaraktär 1969.

Intrigen i nya berättelsen startar när Åsa-Nisse och Klabbarpar´n träffar brevbäraren Dag-Otto (Jojje Jönsson) 1952. Smålänningarna har uppfunnit en tidsmaskin. Men ett missöde bäddar för en oväntad tripp. Istället för en resa på 70 dagar framåt, blir det hela 70 år framåt - till 2022. - Händelserna utspelar sig i dåtid och nutid. Det är en klassisk buskis med en stor twist, säger Annika Andersson.

Rollen som nya Åsa-Nisse spelas av Mikael Riesebeck och hans hustru Eulalia av Annika Andersson. Stefan Gerhardsson spelar lanthandlaren Sjöqvisten. Klas Wiljergård, aktuell i musikalen Så som i Himmelen, spelar Poliskonstapeln som jagar Åsa-Nisse för dennes tilltag.

- Iscensättningen är en fristående uppföljare till den klassiske Åsa-Nisse man kunde se på bio när det begav sig. Men nu är det ett snabbare tempo och mer sjuk humor. Man behöver inte känna gamle Åsa-Nisse för att skratta åt vår. Nästan alla skådisar spelar dessutom dubbla roller, både 1950-talskaraktärerna och sina egna släktingar 2022, säger regissör Pär Nymark.

KURIOSA

Växjö-tecknaren Gösta Gummesson gjorde filmkaraktären Åsa-Nisse till seriefigur 1956. Den ges ut ihop med 91:an Karlsson, vars skapare är Halmstad-författaren Rudolf Petersson.

Premiär 3 juli på Vallarna i Falkenberg.

Regi Pär Nymark. Producent Janne Andersson.

TURNÉPLAN:

3/7-14/8
Falkenberg, Vallarnas Friluftsteater ¨

1-2/10
Vara, Konserthuset

8/10
Borås, Åhaga

15/10
Kalmar, Kalmarsalen

21/10
Karlskrona, Konserthusteatern

22/10
Växjö, Konserthuset

2/11
Luleå, Kulturens Hus

3/11
Umeå, Idunteatern

4/11
Sundsvall, Tonhallen

5/11
Gävle, Konserthuset

6/11
Västerås, Konserthuset

13/11
Uppsala, Konsert & Kongress

19/11
Jönköping, Konserthuset

20/11
Linköping, Konsert & Kongress

27/11
Norrköping, Louis de Geer

1/12
Karlstad, CCC

3/12
örebro, Conventum

Föreställningen "Alla tiders Åsa-Nisse" presenteras av 2Entertain part of Moment Group.

Biljetterna släpps den 28 april.
För mer info och bokning: showtic.se


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Moment Group