FREDAG 28 JANUARI 2022


Informationen i appen uppdateras samtidigt som till exempel skyltarna på stationen vid eventuella avvikelser som förseningar eller spårändringar. Det går att söka fram avgångar från alla tågbolag för resor inom Sverige

Ny tillgänglighetsanpassad app för trafikinformation järnväg

I dag släpper Trafikverket appen ”Mina tåg” där resenärer kan få tillgänglighetsanpassad trafikinformation direkt i sin telefon. Informationen som visas är anpassat till resenärer med olika typer av funktionsnedsättning, men kan användas av alla.

I ”Mina tåg” går det att söka fram och spara tågavgångar för att sedan ta del av trafikinformation i samband med sin resa. Informationen i appen uppdateras samtidigt som till exempel skyltarna på stationen vid eventuella avvikelser som förseningar eller spårändringar. Det går att söka fram avgångar från alla tågbolag för resor inom Sverige.

–Appen har tagits fram för att förbättra alternativen för resenärer med olika typer av funktionsnedsättning och ge tillgänglighetsanpassad trafikinformation på ett snabbt och tydligt sätt i telefonen, säger projektledaren Tomas Olovsson, Trafikverket.

Innehållet anpassat i samarbete med bland annat Synskades Riksförbund

Appen har tagits fram i samarbete med bland annat Synskadades Riksförbund, Dyslexiförbundet och Afasiförbundet. Ett mörkt färgtema har valts ut för att få så stor kontrast som möjligt och innehållet är anpassat för att både kunna läsas och läsas upp på ett tydligt sätt. Det går även att byta till ett ljust färgtema. Den har testats av målgruppen under hösten och vintern i syfte att säkerställa kvalitet och för att få in synpunkter innan lanseringen.

Fortsatt utveckling framöver

Appen är en så kallad webbapp, vilket innebär att det är en webbsida men att telefonen kan hantera den som en app. Den är framtagen och anpassad för telefonen först och främst, men går även att öppna i webbläsaren på en dator. Efter lanseringen fortsätter utvecklingsarbetet och Trafikverket planerar bland annat att lägga till tågens tidtabeller och göra så att det går att söka fram ankomster och avgångar per station.

Läs mer om hur appen Mina tåg fungerar


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Trafikverket