ONSDAG 26 JANUARI 2022


Foto/källa: Majblommans Riksförbund

Majblomman 2022 gräddvit och gul

Majblomman 2022 har just blivit avtäckt av sin designer Oskar, 10 år, från Spånga. Årets blomma är gräddvit med en gul prick, och kommer att säljas av barn över hela landet, med start 1 april.

Majblommans unga designer Oskar Björklund har döpt årets majblomma till Ägget. Förklaringen är enkel, men kanske lite klurigare än man först tror:

- Jag tänkte bara på ett stekt ägg när jag gjorde den! Sedan kom vi på att ägg påminner om Majblomman, organisationen alltså. Majblomman är som ett skyddande skal för barn som behöver det, säger Oskar.

Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve fyller i:

- Oskar beskriver en helt central del av Majblommans arbete. När vi delar ut ekonomiskt stöd till barn blir vi som en krockkudde i vardagen. Även när vi pratar med makthavare om skolans kompensatoriska uppdrag eller alla barns rätt till en meningsfull fritid vill vi vara det där skyddande skalet och värna alla barns lika rättigheter.

Oskars förslag var ett av tiotusentals som skickades in till Majblomman förra året.

- Jag visste att jag hade en liten chans eftersom min majblomma var med i finalen när människor röstade, men jag fick inte veta förrän på jullovet, säger Oskar.

Avtäckningen genomfördes på morgonen, på Barkarbyskolan i Stockholm. Publiken fick också se årets konstnär Jafar visa upp Majblommans affisch 2022, föreställande papegojor, majblommor och en drake.

På grund av pandemin bestod publiken av ett mindre antal barn än normalt, men Majblomman räknar med ett nästan vanlig insamling, våren 2022. Tove Lindahl Greve:

- Vi vet att barn i familjer med utsatt ekonomi har drabbats extra hårt av pandemin. Det är för de barnen Majblomman finns till och insamlingen 2022 är viktigare än någonsin för att motverka klyftorna mellan barn i Sverige.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Majblommans Riksförbund