ONSDAG 26 JANUARI 2022


200 åkare från Sverige elitklubbar väntas till Smart Energy Cup på Billingen den 19-20 februari - Foto: Tobias Andersson/Next Skövde

Den nationella skidtävlingen Smart Energy Cup går av stapeln på Billingen Skövde 19-20 februari

Den 19-20 februari arrangerar Billingens Skidallians den nationella tävlingen Smart Energy Cup. Det är en förberedelse inför SM i längdskidor som ska gå på Billingen Skövde i januari/februari 2023. 200 åkare från Sveriges elitklubbar väntas till Billingen, där de kommer att få testköra delar av SM-spåren.

Det blir två dagar med skidtävlingar på Billingen den 19 och 20 februari när den nationella seniorcupen Smart Energy Cup går av stapeln. På lördagen blir det en sprinttävling med prolog på förmiddagen och finaler på eftermiddagen. Söndagen bjuder på ett distanslopp över 10 km för både damer och herrar. Tävlingarna är ett sätt att testköra både spår och organisation inför kommande SM i längdskidor som blir en del av SM-veckan vinter i Skövde 2023.

- Vi är nu i full gång med förberedelser inför SM-veckan vinter i Skövde och Smart Energy Cup är vår första uppladdningsaktivitet. Under tävlingshelgen kommer vi att vara på plats och berätta mer om SM-veckan vinter i Skövde, säger Micael Worbin, lokal projektledare för SM-veckan på Next Skövde.

Arrangören Billingens Skidallians hoppas på ca 200 startande och har goda indikationer på att storklubbar som Åsarna och Umeå kommer att vara på plats. Förutom de 16 svenska åkare som befinner sig på OS räknar de med att Sverigeeliten kommer tävla i Skövde.

- Vi är förväntansfulla inför bra och intressanta tävlingar på Billingen och ser fram emot att testa vår anläggning med ett större nationellt skidevenemang, säger Magnus Ramsin från arrangören Billingens Skidallians.

Besökare är varmt välkomna upp till Billingen för att titta på tävlingarna. Vill man vara funktionär så finns det fortfarande plats för det. Tävlingscentret kommer att vara på stora parkeringen på Billingen och därifrån är det bara korta avstånd ut till banan. Dock blir det begränsat med parkering för besökare och arrangören uppmanar till att gärna nyttja bussen till Billingen som går varje halvtimma från Resecentrum.

- Vi ser den här tävlingen och den kommande SM-veckan som starten på möjligheten att arrangera stora skidtävlingar. Den fina anläggningen med konstsnö på Billingen har goda förutsättningar för större arrangemang om man vill. När spåren nu godkänns för SM är de också godkända för internationella tävlingar som världscupen, så det finns goda förutsättningar att bygga vidare på, avslutar Magnus Ramsin.

Mer information om tider, anmälda åkare mm kommer löpande att publiceras i evenemanget på upplevskovde.seDetta är en nyhet/pressmeddelande från: Next Skövde