TISDAG 18 JANUARI 2022


Foto/källa: Kustbevakningen

Dieselutsläpp i Vänern

I fredags upptäcktes ett utsläpp av diesel i Bäsingebo norr om Vänersborg. Kustbevakningen arbetar tillsammans med kommunal räddningstjänst för att valla in och sanera utsläppet.

Dieselutsläppet upptäcktes i fredags eftermiddag och kommunal räddningstjänst började omgående att valla in oljan med länsor för att skydda vattenmiljön i området. Kustbevakningen sköter oljeupptagningen och hittills har över 100 liter diesel omhändertagits. Utsläppet kommer från en läckande farmartank på land. Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt miljöbrott.

Vänern är en av Sveriges största råvattentäkter och förser cirka 800 000 människor med dricksvatten. Närliggande vattenverk är informerade om händelsen och de två närmsta verken har tillfälligt stoppats som en försiktighetsåtgärd.

Under måndagseftermiddagen har dieselläckaget upphört och de kontaminerade landmassorna runt tanken har forslats bort.

– Det finns ingen prognos i nuläget på när saneringsarbetet är färdigt men det går åt rätt håll. Vi fortsätter vara på plats med personal och utrustning så länge vi har olja i vattnet, säger Jenny Larsson, räddningsledare på Kustbevakningen.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Kustbevakningen