TISDAG 18 JANUARI 2022


Representanter för Mariestads kommun, Serneke och Nilsson Energy fanns på plats när Kronoparkens förskola invigdes - Foto/källa: Mariestads kommun

Framtidens förskola invigdes i Mariestad

Tisdagen den 18 januari invigdes Kronoparkens förskola i Mariestad. Med sin energilösning är förskolan unik i världen!

Annica Henrysson, chef för förskola och pedagogisk omsorg, uttryckte att framtidens förskola finns i Mariestad. Näringslivschef Susanné Wallner berättade om den röda tråden i Mariestads satsningar för en hållbar framtid och för att nå klimatmålen.

Det unika med Kronoparkens förskola är energilösningen. Solceller på förskolans tak kommer att ombesörja större delen av energibehovet och av överskottselen produceras sedan vätgas, vilken kommer lagras i ett externt gaslager. Där omvandlas vätgasen till elenergi som används för drift och uppvärmning under vinterhalvåret.

"Det har varit en utmanande och lärorik resa där vi grävt ny mark tillsammans. Nu står vi äntligen här med mungiporna uppåt", sa Martina Wettin på Nilsson Energy.

Barnen är framtiden

Vid invigningen fanns företrädare från byggherren Serneke, Nilsson Energy och delar av Mariestads skol- och kommunledning på plats.

"Jag vill tacka alla som har varit involverade så att vi har kunnat göra det här. Vi är jättestolta över den byggnad ni har skapat till Mariestadsborna och till våra yngsta allra viktigaste medborgare", sa kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Förskolan har åtta avdelningar fördelat på två våningsplan, totalt finns det plats för 144 barn.

Inspirationskälla

Ola Serneke kände sig inspirerad av den nya förskolan i Mariestad och sa att han tror att vätgas kommer vara en viktig del av framtidens klimatlösningar.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Mariestads kommun