TISDAG 18 JANUARI 2022

Skaramissalet firas med högtidshelg i Skara

Under helgen den 29-30 januari firas Skarasmissalet på många sätt genom livestreamade evenemang och bokens tillfälliga återkomst till sin första hemvist i Skara domkyrka. Det blir en högtidshelg med boken, musiken och 1100-talet i fokus.

Skaramissalet är boken som har överlevt det mesta: Den förödande katastrof som digerdöden utgjorde på medeltiden, övergången från katolicismen under reformationen, det danska härjningståget 1612 och den stora stadsbranden 1719. Den vackra handskriften från domkyrkans invigning år 1150 finns fortfarande kvar i Skara, om än något fragmenterad och uppdelad i två delar. Nu ska missalet för en helg återföras till sin första hemvist, domkyrkan. I samband med det uppmärksammas missalet ur många olika perspektiv genom seminarier, kalligrafi, teater, musik och en mässa under ledning av biskop Åke.

Idén till missalethelgen föddes efter en mässa i den gamla kyrkogrunden på Kata Gård i Varnhem för några år sedan, den första som hållits där på 900 år. Då kom tanken att även levandegöra Skaras fantastiska bokskatt Skaramissalet och för en dag återföra den till Skara domkyrka.

Missalet består idag av två delar och är vanligtvis utställt i två montrar, den ena i medeltidsutställningen på Västergötlands museum, den andra i gamla biblioteket.

Livestreaming av evenemangen

Sedan det digra programmet planerades och publicerades har pandemin tagit ny fart och de stora besöksskaror man hoppades på lär inte kunna infrias. Hela programmet förutom en tidigare planerad högtidslunch kommer att genomföras, men anpassas till rådande restriktioner. Skara Skolscens elever kommer att skapa liv och 1100-talsstämning runt kyrkan efter mässan och det blir också en stadsvandring med Bokens väktare.

Alla föredrag livestreamas, likaså konserten med gruppen Ars Veritas på lördagen och mässan i domkyrkan på söndagen med biskop Åke, då även Ars Veritas medverkar med sång. På alla programpunkter råder ett starkt begränsat antal fysiska deltagare, men digitalt kan förstås alla som vill ansluta.

Arrangörer för Missalethelgen är Västergötlands museum, Veterinärhistoriska museet, Skara kommun, Svenska kyrkan (Skara pastorat och Skara stift), Skara stiftshistoriska sällskap, Studiefrämjandet och Skara Skolscen.

Se hela programmet Missalethelgen


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Skara kommun