TORSDAG 18 NOVEMBER 2021


Bild av _Alicja_ från Pixabay

Fazer kvarn satsar i Lidköping med fördubblad kapacitet

Fazer har nu invigt utbyggnaden av kvarnen i Lidköping efter en investering om ca 160 miljoner kronor. För två år sedan presenterade Fazer sin utökade satsning på havre och havrekvarnverksamhet i Lidköping, samt motsvarande investering i finska Lahtis. Med den nu genomförda utbyggnaden är Fazer det ledande kvarnföretaget inom havre i Norden och en av de ledande aktörerna i Europa. Med lokal råvara och en modern livsmedelsindustri blir Lidköping, och den svenska marknaden, ett allt viktigare nav för Fazer i den fortsatta tillväxtstrategin och ambitiösa satsningen på växtbaserad mat.

Klimatfrågan är större än någonsin och efterfrågan på växtbaserade och hållbara produkter ökar. Havre har odlats i Norden under flera hundra år och har fått allt mer uppmärksamhet för att idag vara en naturlig ingrediens i moderna måltider.

-Vi upplever en stark konsumentefterfrågan på mat som producerats på närodlade råvaror. En växtbaserad kost och ökat fokus på hållbarhet är trender som kommit för att stanna. Samtidigt som människor vill ha mer hälsosamma alternativ visas allt större intresse för matens ursprung och klimatpåverkan. Därför är jag oerhört glad att få inviga den nya kvarnen och en investering som möjliggör vår ambition att skapa fler hälsosamma, hållbara alternativ. En nyhet från Västgötaslätten som jag är väldigt stolt över är Frebaco Havreris som både vunnit fina livsmedelspriser och konsumenternas hjärtan då den är lättlagad, har ett högt näringsinnehåll, smakar gott och i de flesta rätter kan ersätta det ris som transporteras från andra sidan jordklotet, säger Mats Liedholm, VD för Fazer Sverige.

Fazers strategi är till stor del växtbaserad med starkt fokus på havre. Med utbyggnad av de båda kvarnarna i Sverige och Finland blir Fazer det ledande kvarnföretaget inom havre i Norden och en av de ledande aktörerna i Europa. Fazer har goda förutsättningar för framtida tillväxt och en stark grund bestående av unik havreexpertis, vilken Fazer bygger sitt växtbaserade sortiment på. Den växtbaserade marknaden drivs av långsiktiga klimatkrav och konsumenttrender inom hälsa och kost liksom produkter med god smak.

Förra året lanserades Fazer produkten Havreris - en innovation från Lidköping - först i Sverige och snart därefter i alla nordiska länder. Produkten tilldelades nyligen Årets Foodservicevara 2021 och det svenska Livsmedelspriset 2020.

Fazer kvarn i Lidköping firar i år 40-årsjubileum även om den före 2015 drevs av andra ägare och under namnet Frebaco kvarn. Ett namn som fått följa med in i Fazer som varumärke på en rad produkter producerade i Lidköping. Fazer är Lidköpings största privata arbetsgivare med kvarn och bageri som tillsammans förädlar den lokala råvaran och marknadsför Västgötaslätten i form av frukostflingor, mat- och havregryner, havreris och nybakat bröd med mera, till svenska och nordiska konsumenter.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Fazer