TISDAG 16 NOVEMBER 2021


Foto/källa: Esska

Esska lanserar världens första pantsystem för nappar

Varje år slängs det stora mängder nappar som skapar avfall. För att komma till bukt med detta, lanserar nu Esska världens första pantsystem för nappar. Pantsystemet gör det möjligt att ta vara på napparna och omvandla den återvunna plasten till segeljollar - något som gagnar både barn och miljö.

- Vi vet att våra nappar kan hjälpa både barn och föräldrar att hålla huvudet ovanför vattenytan vissa dagar. Nu lanserar vi en möjlighet att låta förbrukade nappar fortsätta att komma till nytta för barn, långt efter att de lämnat nappstadiet, säger Fredrik Fischerström, VD på Esska.

Tanken med pantsystemet är, förutom att vi ska kunna återanvända materialet till sådant som ska gagna barn, att uppmuntra och engagera barn i återvinning och att tidigt lära dem att det går att återvinna och att de får se resultatet av det på ett roligt sätt. Vi funderade på hur vi skulle kunna ta vara på materialet på bästa sätt och samtidigt ge nytt liv åt de kasserade napparna och tyckte det var en kul idé att låta dem segla vidare, säger Fredrik Fischerström.

- Nappar är generellt sett svåra att återvinna - de flesta hamnar i den vanliga soppåsen och blir restavfall. Detta är första gången ett pantsystem införs för just nappar, säger Fredrik Fischerström.

Att de gamla napparna blir just segeljollar är ett medvetet val då plast i just hav och vatten är ett stort miljöproblem, men även då många barn är intresserade av just segling och segelskolor finns på många håll runtom i landet.

En viktig del i Esskas arbete är just miljön. Bolaget miljöcertifierades 2018 och har sedan dess arbetat hårt med att reducera både miljöavtryck och energiförbrukning. Då det i dagsläget inte finns något alternativ till plast vad gäller nappar för att uppfylla EU-standard, är det ännu viktigare att den plast som används är så miljövänlig som möjligt. Esskas nya nappar är gjorda i polypropen (PP) som är en medicinskt ren plast och dessutom betydligt lättare än många andra plaster.

Kampanjen och pantsystemet kommer att omfatta Esskas hela nappsortiment. Information och material för att skicka in och återvinna napparna finns i butik samt online på www.esska.nu.

Så här fungerar pantsystemet:

När de gamla napparna är förbrukade, skickas de tillbaka till Esska varpå kunden erhåller fem kronor rabatt per napp på sitt nästa köp i Esskas webbshop. Esska tar emot napparna och maler ner plasten i dem till plastpellets i sin fabrik i Lidköping. Sedan tillverkas segeljollar av den återvunna plasten.

Om Esska:

Esska grundades 1904 och utvecklar med engagemang och genuin omtanke produkter för barn och baby. Såväl utveckling som tillverkning sker i fabriken i Lidköping och i sortimentet finns förutom nappar även andra produkter så som muggar, napphållare och flaskor. Esska är en del av Bare Collective. För mer information, se www.esska.nu


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Esska