MÅNDAG 13 SEPTEMBER 2021

Lär dig om platåbergslandskapet i utställningen "Lager av historia"

I platåbergslandskapet har Götene kommun flera geologiska fenomen som är speciella och unika i världen. Mellan den 3 till 30 september kan du ta del av dess historia i Platåbergens geoparks utställning "Lager av historia".

De västgötska platåbergen med sin variation i bergarter har gett förutsättningar för helt unika naturmiljöer som idag är mycket viktigt för friluftslivet.

Besök utställningen

Mellan den 3 till 30 september kan man besöka Platåbergens geoparks utställning "Lager av historia". Utställningen är i Medelplana kyrka.

Öppetider: 08.00-20.00, alla vardagar och helger september ut.

Upplev jordens historia

Den bördiga jorden och det platta landskapet mellan bergen har varit optimalt för att odla på och bidragit till att samhällen vuxit fram här. Platåbergens olika bergarter upptäcktes vara råvaror med många användningsområden och människorna i området har levt med stenen som tillgång i alla tider. De reste berättande runstenar och megalitgravar som minnesmärken över de döda. De byggde kyrkor, kloster och andra byggnader. Utgrävningar visar på att detta område var centralt i kristnandet av Sverige. Stenen har också använts som råmaterial i till exempel kalk, cement och tegel. Detta gav upphov till de många kalkbruk och stenbrott som finns i området.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Götene kommun