TORSDAG 19 AUGUSTI 2021


Foto: Carla Karlsson, Skara

Cecilia (M) avböjer omval

Skaraborgs moderata riksdagsledamot , sedan år 2002, Cecilia Widegren (M), 47 år, från Norra Vånga, tackar nej till omval i nästa års val. Beskedet har mognat fram under tid, och har lämnats i dagarna.

- Jag har haft fantastiskt intressanta och givande år som förtroendevald för Skaraborg, de senaste nitton åren som riksdagsledamot och dessförinnan som Regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, ledamot av Landstinget Skaraborg samt ledamot av kommunfullmäktige i Vara, säger Cecilia (M). Det summerar mer än tre decennier av demokratisk värnplikt.

- Extra stolt är jag så klart över att vara den första kvinnan någonsin att representera Moderaterna eller Högerpartiet i Skaraborg i Sveriges riksdag. Ja, det tog ända till år 2002 innan Moderaterna representerades av en kvinna i riksdagen och det var ju verkligen på tiden.

- Ett starkt personligt och helt unikt stöd från Skaraborgarna, personvald, har varit outstanding under åren som förtroendevald och det har givit styrka och kraft, vilket jag är oerhört tacksam för.

-Tacksam är också det ord som jag önskar sammanfatta åren som förtroendevald. Sedan år 1991 års val har jag representerat Skaraborgare i landsting, region, kommun och riksdagen.

Tacksam för möjligheten. Tacksam för stödet från Skaraborg och Skaraborgare.
Tacksam för vår familj. Tacksam för att få ha förmånen att driva samhällsutveckling, mellan offentliga, näringsliv och frivillig sektor. Starka nätverk som tillsammans skapar goda förutsättningar för bred långsiktig framtidshorisont.

Nu har jag drygt ett år kvar som riksdagsledamot för Skaraborg och tänker företräda Skaraborg in i kaklet. Jag företräder därtill Sverige och Europa i riksdagens internationella arbete i tider av globala kriser som klimat och pandemi, som kräver globala lösningar. Bland annat som ledamot av den globala ledningen för interparlamentariska unionen, som är den parlamentariska dimensionen av Förenta Nationerna, FN, samt ordförande i Finanskommittén tillika rapportör för kommande fredsprocesser.

Därefter blickar jag nyfiket framåt och ser fram emot använda värdefulla erfarenheter från samhällsutveckling, policyutveckling och förhandlingsprocesser, för att minska gapet mellan näringsliv- och offentliga samhället, som med ömsesidig samverkan behövs för att starkare bygga välstånd. Sedan i någon annan form för att fortsätta stärka Skaraborg, avslutar Cecilia (M).