TORSDAG 15 JULI 2021


Bild av Frantisek Krejci från Pixabay

Knappt sex av tio pensionärer i Västra Götaland får inkomstpensionstillägg

När det nya inkomstpensionstillägget kommer att börja betalas ut i höst är det ungefär 193 000 av Västra Götalands 338 000 pensionärer som kommer att få tillägget. Av dem är det 32 procent som får maxbeloppet på 600 kronor före skatt. Det visar Pensionsmyndighetens prognoser.

– Det är bra att veta att inte alla Västra Götalands pensionärer är berättigade till tillägget. Av de som är berättigade kommer de flesta inte att få maxbeloppet på 600 kronor före skatt, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Riksdagen har beslutat att höja pensionerna genom att införa ett inkomstpensionstillägg. Syftet är att människor som har arbetat ett helt liv med låg lön ska få en högre pension än vad de annars skulle få.

Det handlar om ett tillägg till den allmänna pensionen på mellan 0 och 600 kronor i månaden före skatt. För att få tillägget ska man ha fyllt 65 år, ha jobbat i Sverige i minst ett år och ha en allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor före skatt.

Det är alltså inte alla pensionärer som är berättigade till inkomstpensionstillägget. Ungefär 145 000 pensionärer i Västra Götaland kommer inte att få något inkomstpensionstillägg.

– Det är många som undrar om de kommer att få inkomstpensionstillägget och hur mycket de i så fall får. För den som redan nu vill veta mer vill jag tipsa om de digitala informationsmöten som vi sänder på pensionsmyndigheten.se, och vi har också mycket bra information att läsa, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson.

I augusti kommer Pensionsmyndigheten att veta vilka som är berörda och skickar då ut besked via post eller digital brevlåda. Den första utbetalningen sker i september. Man behöver inte göra något själv för att få pengarna.
Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Pensionsmyndigheten