ONSDAG 7 JULI 2021

Nu har Coop i Hällekis öppnat igen

Efter att ha varit stängt sen i fredags på grund av den stora it-attacken mot bl.a. Coop´s butiker i Sverige så har nu Coop i Hällekis återigen öppnat.

Problemet har varit att kassasystemen inte har fungerat och man har inte kunnat ta betalt av sina kunder. Visma som är underleverantör av kassasystemen har arbetet frenetiskt med starta om betalningssystemen i varje butik, vilket måste göras på plats. Och med tanke på att Coop har ca 800 butiker i landet så tar det tid.

Idag på förmiddagen anlände Vismas servicebil till Coop i Hällekis och väl på plats tog det inte lång stund att få igång betalningssystemet igen. Kort därefter slogs dörren till butiken upp och den första kunden var strax på plats.

Då Coop är enda butik i Hällekis så har invånarna fått söka sig till andra orter för att handla, men alla har inte bil och de allmänna färdmedlens turer är begränsade. Detta visar hur sårbart ett samhälle är och hur beroende invånarna är av att ha en butik att gå till i byn. Och man har sett hur alla turister och besökare, särskilt nu i semestertider, stannat till för att handla och istället fått ge sig iväg till andra orter för sina inköp, detta påvisar hur beroende samhället och bygden är av sin butik, utan den blir det ett öde samhälle.

Man får hoppas att denna massiva it-attack blir en väckarklocka, det måste finnas backupsystem som fungerar manuellt. För inte alls länge sedan klarade vi oss helt utan att vara beroende av uppkoppling och Internet, samhället fungerade utmärkt, kanske till och med bättre än idag. Så visst går det att skapa ett reservsamhälle som träder i kraft när datasystemen havererar, det borde ingå i vår beredskap. För denna it-attack är inte den sista, de kommande kan bli mycket värre och slå mot större delar av samhället. Då måste vi vara beredda.