TISDAG 6 JULI 2021


Bild av Ute Becker från Pixabay

Se upp för blågröna alger med hunden – kan förgifta hunden

Att simma är ett bra sätt att svalka ner hunden på en varm sommardag och de flesta hundar gillar att simma. Men låt aldrig hunden simma i eller dricka vatten om det finns blågröna alger i den. Hunden kan drabbas av algförgiftning som är livsfarligt. Agria Eläinvakuutus listar symtom på algförgiftning och hur man kan förebygga algförgiftning.

Algförgiftning hos hund är som tur är ganska ovanligt men det är en livsfarlig situation som kan leda till att hunden avlider så fort som inom en timme. Så var noga med att inte låta hunden dricka vatten eller bada i vatten som innehåller eller möjligtvis innehåller blågröna alger.

Symtom på algförgiftning

Symtomen visar sig snabbt, oftast redan inom första halvtimmen. Hur kraftiga symtom hunden får beror bland annat på hundens storlek, ålder, hur mycket blågröna alger som finns i vatten och om hunden har ätit innan förgiftningen.

Första symtomen är rastlöshet, skakande och kräkningar. Om hunden visar de symtomen efter att ni har varit på stranden eller hunden har simmat, ta hunden omedelbart till veterinären.

Efter första symtomen kan hunden få kramper, bli vinglig, tappa balansen och falla ner utan att kunna resa sig upp igen. Förgiftningen påverkar hundens lever och njurar och kan i värsta fall leda till att hunden dör.

Ta hunden till veterinären omedelbart om den visar följande symtom efter simmandet eller vistelse på stranden:

  • Rastlöshet
  • Darrande eller skakande
  • Kräkningar
  • Vinglande
  • Kramper

Så här kan du förebygga algförgiftning

Innan du ska simma med hunden, ta reda på närmaste hundvänliga badplats och kolla områdets status för blågröna alger. Du hittar senaste uppdateringar om blågröna alger exempelvis på JärviWikis webbsida.

Håll hunden kopplad på stranden. Speciellt om du är osäker på om vattnet innehåller blågröna alger, låt inte hunden gå till vattnet eller dricka vattnet.

Ge hunden vatten med jämna mellanrum och om ni ska på en längre promenad ta med en vattenflaska för hunden. På så sätt kan du förebygga att hunden blir törstig och dricker vatten från sjön eller havet. Havsvatten är inte bra för hunden annars heller eftersom den kan orsaka magbesvär.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Agria