ONSDAG 30 JUNI 2021


Foto/källa: Högskolan i Skövde

Personal från Högskolan bytte undervisning mot vaccinering

Under våren har distriktssköterskor och sjuksköterskor från Högskolan i Skövde kombinerat undervisning med att vaccinera mot covid-19 och jobba på IVA. – Det har varit väldigt roligt att träffa patienter igen och att få del av aktuell kunskap som är vardagen i olika vårdverksamheter, säger Margaretha Larsson, lektor i omvårdnad och som jobbat med vaccination mot covid-19 både på vårdcentralen i Hentorp och på Arena Skövde.

Det var i vintras som Västra Götalandsregionen och Skaraborgs Sjukhus, SkaS, vände sig till Högskolan i Skövde och frågade om möjligheter för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal att stötta i vården, framför allt under massvaccineringen mot covid-19. Under de senaste månaderna har en del av Högskolans medarbetare som är utbildade distriktssköterskor och sjuksköterskor arbetat med framför allt vaccinering. Tanken var att arbetet med vaccineringen i Västra Götaland skulle påbörjas i större omfattning redan i början av februari, men så blev det inte.

Vaccinleveranserna till Sverige var försenade, så det dröjde. De första av oss började jobba med att ge vaccin under april och inte som det var tänkt redan vecka 6. Men desto mer intensivt har arbetet med vaccinering varit under maj och juni. Tidigt stod det klart att Arena Skövde, en multianläggning för allt från upplevelsebad, sport till konserter, skulle bli det stora vaccinationscentret i centrala Skövde. Och det är framför allt här Margaretha och de andra distriktssköterskorna från Högskolan har jobbat. Det blir lite av en löpande band-princip med tre till fem minuter per patient, och dessutom ska man hinna blanda och dra upp vaccin i sprutorna.

Även om Margaretha nu har jobbat många år på Högskolan och däremellan gjort kortare inhopp i vården, konstaterar hon att de medicintekniska greppen kommer fram direkt och att det verkligen sitter i fingrarna.

– När det gäller det de teoretiska kunskaperna är det bra att få med sig uppdaterad journalkunskap och nya rutiner från vårdverksamheten tillbaka till undervisningen, säger hon.

Efterlängtad spruta

Hon lyfter också att det är väldigt roligt och positivt med patientkontakt och att många patienter har varit lättade när de äntligen fått sin både första och även andra dos.

– Efterfrågan på vaccin och lediga tider har varit större än tillgången, så många är väldigt tacksamma när de har fått sin spruta och säger att den var efterlängtad. De säger att nu kan de träffa barn och barnbarn igen. Jag har verkligen märkt att många längtar efter att få träffa andra människor. En del frågar om vilken vaccin de får, om det ska vara samma vaccin vid dos två och en del undrar över olika biverkningar. Eftersom vi började jobba så pass långt fram på våren, var debatten om Astras vaccin lite överspelad, så frågor om Astras vaccin har jag knappt fått eftersom det vaccinet inte längre var aktuellt.

Att få en vaccintid har varit svårt och de lediga tider som lagts ut på 1177.se har ofta försvunnit på en kort stund.

– Det har hänt att det är patienter från Göteborg som åkt till Skövde. Man söker verkligen efter en ledig tid och åker långväga för att få sitt vaccin.

Självklart att ställa upp

Margaretha Larsson konstaterar att hon och flera av kollegorna har ställt upp i den grad de haft möjlighet till utifrån att tjänsteuppdragen på Högskolan med undervisning och examinationer. Omfattningen har därför varierat mellan en halv dag till två dagar i veckan.

– Men det har alltid varit självklart att ställa upp, vi har ju kunskapen, säger Margaretha Larsson.

Vad betyder det här samarbetet med Västra Götalandsregionen och SkaS för Högskolan?

– Det är bra för Högskolan, det visar att vi ställer upp för varandra och det är självklart ett sätt att hjälpas åt, att vi löser det här tillsammans. För att hälso- och sjukvården ska ha utbildad personal, måste det finnas utbildning och det här visar verkligen på vikten av på bådas existens.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Högskolan i Skövde