SÖNDAG 30 MAJ 2021


Foto/källa: Olle Gustafsson/Vänersborgs kommun

Vilhelm Moqvist från Götene vann Polstjärnepriset 2021

Vinnare av Polstjärnepriset 2021 blev 17-årige pianisten Vilhelm Moqvist från Götene. Det står klart efter lördagens final i Göteborgs Konserthus.

- För mig är Polstjärnepriset den största musiktävlingen för unga klassiska musiker i Sverige. Det känns fantastiskt att vinna den, säger han.

Vilhelm började spela piano när han var åtta år. För närvarande studerar han andra året på Nordiska musikgymnasiet i Stockholm.

– Jag hade verkligen inte väntat mig att vinna finalen, säger han. Förutom äran ger förstaplatsen i Polstjärnepriset 50 000 kronor i prispengar.

– Det som vore kul är om vinsten ger extra fart åt min karriär. Samtidigt får jag ta året som det kommer.
Det är väldigt osäkert med tanke på coronan, men förhoppningsvis får jag möta publiken igen.

På längre sikt är målet är i alla fall målet glasklart, precis som det varit sedan han var åtta år.

– Jag vill bli konsertpianist.

Att han har förutsättningar att målet verkar Polstjärneprisets jury vara överens om. De motiverar Vilhelms förstapris så här:

”En riktig virtuos det svänger om! Vinnaren kombinerar total behärskning av teknik och klangfärg med imponerande stilkänsla.”

– Årets fyra finalister visar med all önskvärd tydlighet att de här unga svenska klassiska musikerna håller mycket hög internationell standard, konstaterar Rumon Gamba, som är juryns ordförande och internationellt verksam dirigent med bas i London.

– Det är oerhört betydelsefullt för återväxten i vår bransch att unga musiker med solistisk spets visar vägen för andra i sin generation, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker.

– Det är de som i framtiden ska ta plats på de stora scenerna och i landets orkestrar.

I det sammanhanget är Polstjärnepriset och Nationellt centrum för musiktalanger mycket viktiga. Ända sedan starten 2007 har Polstjärnepriset för ungdomar mellan 14 och 18 år, lyft fram att alla deltagare i tävlingen är vinnare. De lär sig nya saker av världsledande musiker och professorer, de får spela tillsammans med varandra i nya konstellationer och de får många nya vänner inom musiken.

Bland de övriga tre finalisterna blev fördelningen:

Andra pris 10 000 kr: Nicole Biegniewska, 18 år, Norrköping, violin.
Tredje pris 5 000 kr: Harald Edin, 17 år, Styrsö, kontrabas.
Fjärde pris 5 000 kr: Jael Caselunghe, 18 år, Uppsala, harpa.

Normalt sett spelar finalisterna tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Men årets upplaga av tävlingen blev annorlunda. På grund av coronarestriktionerna ackompanjerades deltagarna i sina musikstycken av pianisten Peter Friis Johansson.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Vänersborgs kommun