ONSDAG 26 MAJ 2021

Skriande behov av fönsterhantverkare

Det renoveras som aldrig förr. Många ser fördelarna med att bevara fina gamla fönster istället för att byta ut dem, inte bara för att bevara det vackra utseendet utan även för att det är det mest hållbara alternativet. Dessutom ökar det värdet på bostaden. Detta har lett till att efterfrågan på fönsterhantverkare ökat markant, och nu är bristen stor. Så säger Svenska byggnadsvårdsföreningen och Sveriges länsmuseer, som ligger bakom Fönsterrenoveringens dag som arrangeras i hela landet den 30 maj varje år.

”Vi som arbetar med kulturmiljöer ser att det behövs betydligt fler fönsterhantverkare, efterfrågan är jättestor. Vi får många samtal från husägare som frågar om vi kan rekommendera företag som renoverar fönster. Jag tror att fönsterhantverkare är ett verkligt framtidsyrke.”

Carina Carlsson, antikvarie vid Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.

”Vid rundringning till fönsterhantverkare runt om i landet visar det sig att de har väntetid på över ett år för kunder som vill få sina fönster renoverade. Tänk så många fler fönster som kunde ha räddats om väntetiden var kortare.”

Robert Danielsson, byggnadsvårdare som driver sajten Jag räddade ett ödehus på Facebook

Fönsterhantverkare är ett riktigt hantverksyrke, man måste vara glasmästare, snickare, kunna hantera metall och behärska måleri med traditionella färger. Med andra ord ett arbete som kan utföras av alla dem som inte vill gå en lång akademisk utbildning eller inte behärskar det svenska språket till fullo. Det är också ett arbete som ligger helt i linje med att skapa ett hållbart samhälle: jobben finns på orten och bidrar till en levande landsbygd och själva fönsterhantverket är miljövänligt och extremt resurssnålt i jämförelse med att byta fönster.

Nu är det hög tid att skapa fler utbildningsplatser så att fler gamla fönster kan renoveras och energieffektiviseras och därmed bidra till ett hållbart samhälle, hållbart på riktigt.

Läs mer och ta del av alla argument på www.fonsterrenoveringensdag.se


Detta är en nyhet/pressmeddelande från:
Västra Götalandsregionen - Förvaltning för kulturutveckling