SÖNDAG 16 MAJ 2021

Nu försvinner hamnkranen i Hönsäters hamn

Nu verkar det som om den välkända siluetten av Hönsäters hamn i Hällekis snart är ett minne blott. Hamnkranen, både den gamla och den nya, har synts långväga och har varit ett välkänt landmärke i trakten för befolkningen i decennier.

Kranen som var Vänerns högsta, väger 230 ton och var mycket dyr i drift och underhåll, då den gick sönder i slutet av 2018 beslutades det att den inte skulle repareras utan istället monteras ner. I veckan påbörjades arbetet med att demontera kranen, några mobila lyftkranar med ansenlig räckvidd assisterar demonteringspersonalen i arbetet.Kranen tillverkades en gång i tiden i forna Östtyskland av företaget TAKRAF (Tagebau Ausrüstungen, Krane und Förderanlagen), såldes senare vidare till Danmark och kom till Hönsäters hamn i slutet av 1990-talet där den ersatte en äldre kran tillverkad av ASEA i Västerås.

Hönsäters hamn kommer nu framledes att stå utan sin stora kran och hamnens välkända siluett blir för evigt förändrad, känns lite som om hamnens själ går förlorad. Det kommer onekligen att kännas lite tomt i hamnen utan den.

Lossning av fartyg sker nu för tiden med en betydligt mindre mobil variant.