TORSDAG 13 MAJ 2021

Konstverken på plats i Lundsbrunn och Källby

Med en donation för kulturändamål från Amfiteaterns Vänner och med stöd från Sparbanken Skaraborg vill Götene Lions Club skapa konstnärliga utsmyckningar som anspelar på vad Lundsbrunn, Källby, Hällekis samt Kinnekulle har bidragit med i kommunens utveckling.

Nu har två av konstverken kommit på plats, i Lundsbrunn och Källby, och nästa vecka kommer dom formellt överlämnas som en gåva från Lions till Götene kommun. Det blir ingen offentlig tillställning, utan en festligare invigning med allmänheten får vänta till hösten.

Näst på tur står Hällekis för att få sin konstnärliga utsmyckning, insamlingen av förslag är avslutad och nu återstår att se vilket slags konstverk som framöver kommer att ta plats i närheten av dammen i Hällekis.

Konstverket i LundsbrunnI Lundsbrunn har Edna Cers och Martin Hansson tillsammans skapat ett konstverk i sten och med bronsplaketter som reflekterar Lundsbrunns mångåriga och intressanta historia. Konstnärerna har inspirerats av Lundsbrunnsprofilen Stina Lundbäcks bok Lundsbrunn, med temat ”En skymt av det som var. En glimt av det som är”. Idén är att i sju bronsreliefer följa Lundsbrunns utveckling fram till det nutid. Platsen för konstverket är den lilla parken invid järnvägsövergången mitt i Lundsbrunn.

Konstverket i KällbyI Källby centrum har Africa Colls Brassica napus (latinets Raps) uppförts vid buss/tåghållplatsen. Konstverket i form av en rapsblomman i olika stadier är utfört i cortenstål, och är en symbol för allt som jorden ger oss. Blomman representerar tillväxt och allt den ger symboliserar också det Källby ger. Det är en väl frekventerad plats av gående, cyklister och resenärer och konstverket kan också ses från Fridebogårdens äldreboende.

Bakgrund till projektet

När Amfiteaterns Vänner upphörde som förening valde man att överlämna alla innestående medel till Götene Lions Club. En gåva och ett förtroende som klubben tacksamt tog emot. I gåvobrevet angavs att gåvan i första hand ska användas för kulturändamål i Götene kommun. Därför har Lions startat konstprojektet som genomförs med stöd av Sparbanken Skaraborg genom Sparbanksstiftelsen Skaraborg. Totalt finns närmare en och en halv miljon kronor för projektet som genomförs med stöd av Sparbanken Skaraborg genom Sparbanksstiftelsen Skaraborg.