ONSDAG 12 MAJ 2021


Utsikt i naturreservatet Rånna Ryd i Skövde kommun - Foto: Jesper Anhede

Vi rustar naturen inför ditt besök

Allt fler har hittat ut i naturen under pandemin. Och vi tror och hoppas att många har fått mersmak för fina naturupplevelser. Det senaste året har många insatser gjorts för att underlätta för friluftslivet runt om i länet.

Det finns gott om skyddad natur i Västra Götaland – drygt 500 naturreservat och fyra nationalparker. För att rusta naturen för det ökade antalet besökare görs en hel del arbete. Det handlar om att röja och säkra leder, laga eller lägga nya spångar, renovera och bygga nya eldstäder, vindskydd, bord och utedass och ordna bra parkeringsplatser.

– Vi hoppas att det jobb som gjorts i många av våra reservat och nationalparker uppskattas av våra besökare och att de vill upptäcka nya områden, hälsar Jörel Holmberg, chef för enheten för naturförvaltning på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Några exempel på nya insatser:

Tips inför ditt besök i ett skyddat område:

  • Kolla gärna upp området innan ditt besök. Då kan du få veta innan hur det är med parkering, fikabord, toalett och utmärkta leder. Besök kommunens webbplats eller besöksmål på Länsstyrelsens webbplats.

  • Upptäck nya områden. Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast – kan vara ett bra tillfälle att upptäcka nya platser.

  • Olika regler i olika områden. Kolla vilka regler som gäller i det område du ska besöka. Alla skyddade områden har sina speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.

  • Undvik en fullbelagd parkering. Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är fullbelagd eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation.

  • Planera för hur du ska ta hand om ditt skräp. Ta med en påse för skräpet och ta med den hem för källsortering.
Välkommen ut i naturen i Västra Götaland!

Läs mer om och hitta ditt besöksmål i länet


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götaland