FREDAG 7 MAJ 2021


Foto/källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Bostadspriserna i Västra Götaland stiger

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västra Götaland stigit med 6 procent, medan villapriserna stigit med 8 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Villor, fritidshus och stora bostadsrätter säljs allt snabbare, ofta redan innan det finns en publicerad bostadsannons på Hemnet. Jämfört med förra året ser vi att andelen bostäder som förmedlas före ordinarie visning har ökat med 20 procent, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Västra Götaland har bostadsrättspriserna stigit med 6 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visat på en uppgång med 8 procent. Under samma period har priset för bostadsrätter stigit med 3 procent och priset för villor ökat med 8 procent i riket som helhet.

– I vissa delar av Sverige riskerar nu bostadspriserna att pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara. Det är viktigt att den som vill flytta gör en tydlig budget och planerar för hur stigande räntor, återinförda amorteringskrav och förändrade arbetsförhållanden kan påverka hushållets ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västra Götaland stigit med 11 procent, medan villapriserna stigit med 17 procent. I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på 10 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 19 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Västra Götaland har stigit med 13 procent på årsbasis, att jämföra med 15 procents ökning i landet.

– Det görs fler bostadsaffärer än vanligt för säsongen och vi bedömer att den trenden kommer att hålla i sig även över sommaren. De flesta svenskar planerar för semester på hemmaplan, vilket ger mer tid till visningsbesök för den som går i flyttankar, säger Marcus Svanberg.

Här stiger och sjunker priserna mest i Sverige

Det senaste året har priserna på villor stigit kraftigt i samtliga län, mest i Jämtland där de ökat med 25 procent. I Värmland återfinns den största ökningen av bostadsrättspriser, upp hela 35 procent under det gångna året.

Fritidshuspriserna fortsätter stadigt uppåt och ökar i samtliga län på årsbasis, mest i Västmanland där priserna har stigit med 25 procent.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling