ONSDAG 28 APRIL 2021


Assiett "Califonia" från Rörstrand av Carl-Harry Stålhane

STÅLHANE I STA´N visas på Vänermuseet 4 maj – 18 juli

I utställningen Stålhane i sta´n visas föremål från Carl-Harry Stålhanes rika och varierande produktion, både från tiden på Rörstrand, men också från åren med Designhuset. Utställningen är en vidareutveckling av den utställning om Stålhane som visades på Läckö Slott sommaren 2020. Den kompletteras här med fler foton och föremål och ger exempel på några av de många verk av Stålhane som finns runt omkring i Lidköping.

Carl-Harry Stålhane föddes i Mariestad 1920 och kom till Rörstrandsfabriken i Lidköping redan som 18-åring, 1939, där han fick anställning på Konstavdelningen. Han blev tidigt medhjälpare och assistent till konstnären Isaac Grünewald, som gästspelade på Rörstrand 1942, och fick senare studera för denne i Stockholm. Det Stålhane lärde sig under denna tid följde honom hela livet och förblev en inspirationskälla för honom.

Stålhane blev med tiden konstnärlig ledare på Rörstrand och designchef för porslinssektionen, men också lärare och inspiratör för många blivande konstnärer och keramiker. 1973 bröt han sig loss och startade egen keramikateljé, Designhuset tillsammans med sin drejare sedan ett antal år tillbaka, Kent Ericsson. Det utmynnade i PKI-skolan, Porslins- och Keramikindustriskolan, föregångare till dagens Formakademin.

Utställningen är producerad av Rörstrand Museum, men visas på Vänermuseet, då Rörstrand Museum är stängt för ombyggnation. Öppning 4 maj sker med reservation för eventuella Coronarestriktioner.

    Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Lidköpings kommun