ONSDAG 28 APRIL 2021


Dinosaurieflock söker nytt hem efter åren i Götene - Foto/källa: Blocket

Dinosaurier till salu på Blocket

Har du en familjemedlem med kärlek för dinosaurier? Då kanske sex realistiska skräcködlor kan vara något för trädgården. Nu tar Oskar Magnusson från Götene över Blockets förstasida för att hitta ett nytt hem åt sina exemplar.

När dinosaurieparken i Åstorp 2016 förberedde sig för att slänga sina skulpturer på soptippen kom de i kontakt med Oskar Magnusson, en egenföretagare från Götene i Västra Götaland. I några år hade han försökt köpa de dinosaurier som legat i skogen utanför Skara Sommarland, men utan resultat. Nu ville han ha Dinolands exemplar istället.

Skulpturerna skänktes mot hämtning och en lastbil gick till familjens trädgård där de stått sedan dess – till barnens glädje och sambons förtret. Flera år senare har både sambo och barnen känt att det blivit läge att låta dem sprida glädje någon annanstans. Därför ska nu sex stycken dinosaurier säljas, helst till en och samma person.

Utgångspriset är 18 000 kronor och då ingår lasthjälp då pjäserna väger uppåt hundra kilo styck.

När till och med barnen frågar om när vi ska sälja dinosaurierna då är kanske tiden kommen, trots allt. Så den här möjligheten kom rätt lägligt, säger Oskar Magnusson, dinosaurieägare och egenföretagare


Oskar Magnusson, dinosaurieägare, tillsammans med sin T-Rex som han räddade från en nedstängd nöjespark 2016. Nu tar han över Blocket för att hitta ett nytt hem åt sina dinosaurier - Foto/källa: Blocket

Bland exemplaren finns en Tyrannosaurus Rex som sprutar eld (eldkastaren ingår ej), en Protoceratops, en draködla med sköld och en skulptur som ska föreställa det första djuret som klev ur vattnet upp på land. De övriga vågar nuvarande ägare inte artbestämma.

Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket, har valt att lyfta fram Oskar Magnusson och dinosaurierna på sin förstasida under en veckas tid för att nå närmare fem miljoner besökare. Han kommenterar valet:

– Vi tror starkt på att alla möjliga prylar kan få ett längre liv genom att vårdas och lagas. Dinosaurierna är ett utmärkt exempel på att i rätt persons händer kan till och med en skräcködla bli början på något stort. Kanske finns det fler svenskar som sitter på grejer redo för ett nytt kapitel?

Dinosauriernas historia i Sverige började på 70-talets Ekerö utanför Stockholm. Nu kan den ta slut i Västra Götaland, om inte en ny köpare hittas.

Fakta: sex dinosaurier till salu
 • Grön Protoceratops, 2,2 m lång, 1 m bred, 1,1 m hög.
 • Röd ödla, 1,6 m hög, 3 m mellan huvud och svans.
 • Svart krokodil, 4.5 m lång.
 • Tyrannosaurus Rex ca 3 m hög, 1.5 m bred vid fötterna, ca 5 m lång, behöver förankras i marken.
 • Stående gul dinosaurie, 1,9 m hög, ca 2 m lång.
 • Gul dinosaurie som äter, 1,1 m hög, ca 2 m lång.
Dinosauriernas liv i Sverige har en lång historia (1970 - 2021)
 • Dinosaurierna i Götene ska ha uppstått på Ekerö i Stockholm, någon gång under det tidiga 70-talet. De tillhör därmed Kvartärperioden som sträcker sig från nutid och 2,6 miljoner år tillbaka i tiden. Senare på 70-talet migrerade dinosaurieflocken till Konga utanför Tingsryd och blev en del av dinosaurielandet “Skräcködlornas Dal”.
 • Under 80-talet flyttade de till ett skogsparti längst E4:an utanför Mölletofta.
 • Efter Spielberg-succén “Jurassic Park” på 90-talet fick dinosaurierna en ny hemvist i Åstorp och “Dinoland”. Där besöktes dinosaurierna flitigt av barnfamiljer och skolklasser under några år, men runt 2011 riskerade dinosaurierna att gå en framtid på soptippen till mötes.
 • 2016 räddas dinosaurierna i Åstorp från utrotning av Oskar Magnusson med familj och vänner. Flera av exemplaren restaureras, får ny färg och kroppsdelar tillbaka. I Götene, Västra Götaland, lever de nu i väntan på nästa kapitel på sin redan långa historia.
Tips! Så vårdar du en dinosaurie
 • Dinosaurier är sociala djur. Visa dem kärlek och respekt, och bjud gärna in vänner att leka med dem utomhus.
 • Alla dinosaurier mår bra av ett bad. Tvål och vatten räcker oftast.
 • Ny färg gör underverk mot skavsår och mindre blessyrer.
 • Hönsnät, fogskum och plast eller papier maché, är bra att ha hemma för att ta hand om benbrott, fixa till horn och taggar, eller till och med transplantationer.

    Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Blocket