SÖNDAG 11 APRIL 2021


Bild av Melk Hagelslag från Pixabay

Invånarna i Västra Götaland lever mer isolerat nu än under första vågen

I Västra Götalands län är utelivet just nu mindre aktivt än det var under april 2020, när första covid-19-vågen slog till. Men nya data från Google visar tecken på minskad isolering.

Hur står sig den svenska isoleringsuthåligheten in i tredje vågen av coronapandemin? Med hjälp av data från Google kan vi mäta hur besök till olika typer av platser förändras, jämfört med innan pandemin, under första vågen och början av året.

Googles senaste siffror visar att invånarna i Västra Götaland rörde sig mer ute på stan i mars, jämfört med februari, men fortfarande långt mindre än innan pandemin bröt ut. I Västra Götaland var aktiviteten på kaféer, restauranger, köpcentra, biografer och bibliotek 21 procent lägre än vanligt den senaste månaden.

Datan för andra typer av platser visar att invånarna i Västra Götaland just nu tillbringar mindre tid på arbetsplatsen och på knutpunkter i kollektivtrafiken än innan pandemin, medan vi ser en större aktivitet i hemmet.I följande graf jämför vi den senaste månadens aktivitet på olika platser i Västra Götaland jämfört med första vågen.Google använder en fem veckors-period i januari och februari 2020 som referens.

De flesta isolerar sig mer nu än i första vågen

Sett till hela landet registrerar Google just nu betydligt mindre aktivitet på barer, restauranger och köpcentrum nu än i april under den första vågen.

Det finns några undantag, som Jämtland och Dalarna, vilket sannolikt kan förklaras av fjällturismen. Men i de allra flesta län rör man sig mindre på stan nu än förra våren.Även stationer och kollektivtrafik har rejält mycket mindre aktivitet nu än under första vågen, medan arbetsplatser på det stora hela ligger på samma nivå.

    Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Nyhetstjänsten Newsworthy