TISDAG 30 MARS 2021

Götene på väg att bli ett centrum för matproduktion

De senaste tre månaderna har inte mindre än tre stora livsmedelsindustrier offentliggjort att de inom den närmaste tiden kommer att göra stora investeringar i sina respektive verksamheter. Det är viktiga och oerhört glädjande besked för Skaraborg och inte minst för Götene kommun.

Livsmedel är en viktig resursbas för hela Skaraborg och för Götene kommun i synnerhet. I Götene finns både primärproduktion och förädling och branschen sysselsätter ett ovanligt stort antal människor i förhållande till kommunens invånarantal.

Nu har alltså tre stor matjättar på kort tid offentliggjort att man gör omfattande satsningar i sina verksamheter. Dessutom planeras sedan tidigare en stor biogasanläggning, vilket gynnar primärproducenterna, alltså våra bönder och tillika leverantörer till industrierna.

– Dessa satsningar är givetvis fantastiskt glädjande. Det är ett bevis på att vi i Skaraborg kan erbjuda intressanta och hållbara jobb, prisvärda naturnära boenden och bra samhällsservice. Det innebär att många arbeten säkras men också att det tillskapas ett helt gäng nya, både enklare ingångsjobb och mer kvalificerade tjänster, vilket är både väldigt roligt och oerhört viktigt, säger Emelie Thim, näringslivsstrateg på Götene kommun.

Semper bygger ny lagerbyggnad

Året startade med att Semper meddelade att man investerar i ny lagerbyggnad på en helt ny sajt i Götene. Man grundade sitt beslut på det fördelaktiga logistikläget med direkt anslutning till E20, konkurrenskraftigt markpris och att det finns god tillgång till personal.

Arla investerar i matfettsproduktion

I mitten av mars meddelade Arla att man investerar 95 miljoner kronor i sin produktion av matfett. En stor satsning för Arla som betyder att man framtidssäkrar arbetstillfällen. Detta är dessutom bara det första steget av flera kommande satsningar enligt Arla.

Dafgårds bygger ny fabrik i Källby

Som grädde på moset meddelade just Dafgårds, med 1100 anställda, att de kommer bygga en helt ny fabrik i Källby. Världens första vegandedikerade chark.

– Götene kommun håller på att bli Sveriges Silicon Valley för mat, säger Carl Dafgård, delägare av Gunnar Dafgårds AB. Tack vare att vi är en jordbruksbygd så finns här enorm mycket kunskap och erfarenhet. Vi har ett värdefullt kluster här. Vi finns mitt i Sverige med prisvärda boenden och storslagen natur. Allt detta gör att vi har lätt att attrahera talanger. I Skaraborg och Götene finns de förutsättningar som krävs för ett företag som vårt att fortsätta utvecklas.

Vi är glada och stolta över att vi har företag i framkant och att dom vill satsa här i vårt område säger kommunalråd Susanne Andersson

    Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Götene kommun