MÅNDAG 29 MARS 2021


Foto/källa: Naturskyddsföreningen

Här är vinnarna i SM i fågelholk 2021

Naturskyddsföreningen kan stolt presentera vinnarna i 2021 års SM i fågelholk. Bland hundratals inskickade bidrag valde juryn ut 15 finalister. Nu har omröstningen stängt och vi har ett resultat. Och vinnarna är: Klass 3a på Kullaviksskolan i Kungsbacka, klass 5-6 på Unbyns skola i Boden och klass 8-9 på Västra skolan i Falun. Stort grattis!

– Ett stort grattis till alla vinnare. Tack också till övriga finalister som placerar sig på en delad och ärofull andraplats Det är fantastiskt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. Trots de speciella förutsättningar som nu råder har lärare och elever runt om i Sverige engagerat sig för fåglarnas bästa, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Nästan 400 bidrag skickades in till årets upplaga av SM i fågelholk. Juryn hade det roliga men svåra jobbet att utse 15 finalholkar och på Naturskyddsföreningens webbplats har omröstningen nu pågått i ungefär en vecka.

Vinnarna i SM i fågelholk 2021 är:

Ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna går till klass 3ab på Särö skola i Kungsbacka med motiveringen:

Eleverna bygger holkarna i grupper för att lära känna varandra över klassgränserna. De dekorerar holkarna med naturmaterial som de plockar själva och sätter upp dem i närområdet. Sedan är de med när fågelungarna kläckts i holkarna och ringmärks av lokala ornitologer. Ett viktigt arbete som skapar minnen för livet.

– Det råder bostadsbrist i skogen. Det storskaliga svenska skogsbruket leder till att många fåglar inte har någonstans att bo, eftersom det saknas gamla träd. De flesta fåglar som bygger bo i trädens håligheter kan inte själva hacka ut sitt hål. De är beroende av hackspettar som gör ett nytt hål varje år och lämnar det gamla till nya invånare, men finns det inte tillräckligt med träd att bygga bon i kan fågelholkar spela en viktig roll. Vi vill skicka ett stort och varmt tack till alla lärare och skolklasser runt om i hela Sverige för roliga, fantasifulla och välbyggda fågelholkar, som kommer att göra konkret nytta för fåglarna, säger Karin Lexén.

I årets upplaga av SM i fågelholk har hundratals barn och ungdomar byggt holkar under vägledning av engagerade lärare. SM i fågelholk är öppen för alla klasser och skolor. Tävlingen är till för att stärka skolbarns relation till fåglar och natur. Att sätta upp holkar är ett roligt sätt att kombinera kreativitet och praktisk naturvård. Snickra en holk och få vild livsglädje inpå knuten!

    Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Naturskyddsföreningen