LÖRDAG 27 MARS 2021


Fotograf: Ola Söderdahl/Visit Blekinge

Sveriges största sportfiskefest – premiär i Mörrum idag

Klockan 09.00 i dag var det dags för ett av södra Sveriges säkraste vårtecken, laxfiskepremiären i Mörrumsån. Det är fortsatt öppet för fiske, men pga corona-pandemin var ceremonin stängd för allmänheten.

- Det är en så härlig känsla att få dra i gång årets fiske. Nu är våren här och startskottet har bokstavligen gått för en ny säsong. Även om pandemin skapat lite nya förhållningssätt är turisterna fortsatt varmt välkomna till oss under en förhoppningsvis lång säsong, säger platschef Ida-Maria Rigoll.

Premiären inleddes klockan 09.00 med det traditionsenliga kanonskottet, då sportfiskare stod uppradade längs en 15 kilometer lång sträcka. Vädret var fint, knappa tio grader och soligt.

- Det är en stor upplevelse för alla och det är en dag jag och min personal längtat efter sedan vi stängde i höstas. Förutom sportfiskeupplevelsen har vi även arbetat med att skapa andra naturupplevelser samt vidtagit ett antal åtgärder för att arbeta med det vi kan påverka när det gäller hälsosituationen för laxen, säger Ida-Maria Rigoll.

Mörrums Kronolaxfiske är en del av Sveaskog. Mörrumsån är känd bland sportfiskare i hela Europa, eftersom det vilda beståndet av lax gör fisket i ån unikt. Med 10 000 fiskedagar och 250 000 besökare är det ett av Blekinges största och mest välbesökta turistmål. Laxfisket i Mörrumsån beskrivs första gången redan år 1231. Än idag är fisket av stor betydelse för bygden.

Det bedrivs en omfattande fiskevård vid Mörrums Kronolaxfiske, vilket också bidrar till det stora intresset för ån. Hit kommer förutom sportfiskare även forskare för att ta del av verksamhetens samlade erfarenhet kring lax och havsöring.

I Mörrumsån har världens största öring dragits upp år 1993. Den vägde 18,36 kilo. Dessutom har flera laxar som vägt över 25 kilo dragits upp genom åren.

    Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Sveaskog