ONSDAG 17 MARS 2021


Bild av Free-Photos från Pixabay

Restauranger i Götene förlorade över en fjärdedel av sin försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under 2020. Restauranger i Götene har tappat mer än de flesta, visar statistik från SCB.

Coronapandemin har inneburit ett tufft år för restaurangbranschen. I Götene uppgick restaurangernas totala försäljning förra året till ungefär 85,8 miljoner kronor. Det är en minskning med 32,2 miljoner kronor jämfört med 2019.

I Götene har restaurangförsäljningen gått ner med 27 procent, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB
Restaurangerna i Götene har därmed drabbats hårdare än på många andra håll. Även i landet som helhet har restaurangerna tappat stort i försäljning, men nedgången i Götene är större än snittet.Statistiken bygger på uppgifter från SCB:s regionala omsättningsstatistik. I den ingår inte hotellens restaurang- och alkoholförsäljning.

– I hela Västra Götalands län har restaurangers försäljning minskat med minst en procent i 43 av 49 kommuner jämfört med året före. Den största ökningen står restauranger i Gullspångs kommun för, 7 procent, medan försäljningen i Strömstads kommun minskade mest, -51 procent, säger Daniel Lennartsson.

Minskning i hela landet

I hela landet uppgick restaurangers försäljning till 104,1 miljarder kronor, en minskning med 20 procent jämfört med 2019. Nedgången kommer efter att försäljningen ökat i flera år.

I några kommuner tappade restauranger halva sin försäljning. Kommunerna som drabbats hårdast i landet är Sigtuna (-51 procent), Strömstad (-51 procent) och Arjeplog (-50 procent).

Samtidigt har 35 kommuner gått mot strömmen och ökat sin försäljning med minst ett procent.

– För många av dessa var förändringen från 2019 högst marginell. Men i tio kommuner ökade restaurangernas försäljning med över tio procent, säger Daniel Lennartsson.

Kommun  Försäljning 2020 jämfört med 2019
Falköping -9 %
Grästorp -12 %
Gullspång +7 %
Götene -27 %
Hjo  +1 %
Karlsborg -13 %
Lidköping -9 %
Mariestad -5 %
Skara -14 %
Skövde -26 %
Tibro -7 %
Tidaholm -5 %
Töreboda -12 %
Vara -21 %

    Detta är en nyhet/pressmeddelande från: SCB