LÖRDAG 13 MARS 2021


BIid av MonicaHolthe från Pixabay

Sveriges nationalblomma är utsedd!

Sveriges nationalblomma är liten blåklocka, Campanula rotundifolia

Tidigt redan under första omröstningen visade sig tre favoriter: linnea, liten blåklocka och hästhov. Under finalens sista vecka fick styvmorsviolen plötsligt ett lyft och passerade hästhoven upp på tredje plats. Liten blåklocka och linnean höll jämna steg ända fram till omröstningens sista dagar, då liten blåklocka drog i från och tog hem utnämningen till Sveriges nationalblomma med sina nästan 14 000 röster.

Det är fantastiskt vilket stort intresse omröstningen har haft, över 81 000 personer har deltagit i båda omröstningarna, drygt 58 000 röster lades i finalen.

Det märks att det har funnits ett behov av något positivt och trevligt. Vi har fått ta del av hundratals kommentarer, med egna bilder och personliga berättelser om favoritblommor och andra blomminnen.

Nu börjar den spännande fortsättningen. Sverige har då fått en nationalblomma. Hur ska vi använda den? Vilket symbolvärde kommer den få? Hur kommer nationalblomman att reagera på klimatförändringarna? Blir det den viktigaste blomman att ha under kudden på midsommarnatten

Finalisternas placering:

  1. liten blåklocka
  2. linnea
  3. styvmorsviol
  4. hästhov
  5. midsommarblomster
  6. smultron
  7. lingon
  8. skogsstjärna
  9. rödklöver
  10. blåbär

Om liten blåklocka

Liten blåklocka är vanlig i hela landet. Vanlig på torra öppna, ogödslade marker i större delen av Sverige och är en karaktärsart i det i gamla odlingslandskapet. Liten blåklocka förekommer även i fjällen, främst i kalkrika områden, på klippor mm, då ofta med enstaka stora blommor på varje planta.

Det är en späd, flerårig ört (normalt cirka 2 dm) som den växer i glesa tuvor med veka uppstigande stjälkar med hängande klockformade blåa blommor, sällsynt kan den ha vita eller ljusblå blommor. Bladrosetterna med spadformade blad är karakteristiska men oansenliga. Liten blåklocka blommar från juli till september. Blomsovarbina har fått sitt namn av att hanarna ofta övernattar i blommorna hos lite blåklocka.

Relaterade länkar:
https://svenskbotanik.se/nationalblomma
https://nationalblomma.se

    Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Svenska Botaniska Föreningen