FREDAG 12 MARS 2021


Fotograf: Fialotta Bratt

Deklarationen öppnar den 16 mars

Den 16 mars klockan 07.00 öppnar årets deklaration. Då kan den som har e-legitimation gå in på skatteverket.se eller i Skatteverkets app och deklarera. Även den som inte har fått sin pappersdeklaration än kan deklarera på webben eller i appen. Sista dagen att deklarera är den 3 maj.

I år är det 8,1 miljoner personer som ska deklarera. Hela 4,1 miljoner personer har redan fått sin deklaration skickad till sin digitala brevlåda. Det är över en halv miljon fler än förra året. Den som väntar på sin pappersdeklaration kommer att få den hemskickad mellan 15 mars och 15 april. Men alla kan deklarera digitalt.

Det går att deklarera digitalt i Skatteverkets app eller e-tjänst. Den som bara ska godkänna deklarationen kan även göra det med knapptelefon eller sms med hjälp av koderna på pappersdeklarationen.
Skatteverket rekommenderar alla att deklarera digitalt. Både de som bara ska godkänna sin deklaration och de som ska ändra eller lägga till uppgifter kan göra det.

– För den som till exempel sålt en bostad eller värdepapper och därför ska lägga till uppgifter, är det enklast att använda e-tjänsten på skatteverket.se. Där är fler uppgifter ifyllda och den nya skatten räknas ut direkt. Den som deklarerar digitalt får också en kvittens på att deklarationen är inskickad, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

4,8 miljoner personer kan i år få sin skatteåterbäring i början av april. För att ha möjlighet att få sin skatteåterbäring redan då behöver deklarationen lämnas digitalt senast den 30 mars, utan några ändringar eller tillägg.

Innan deklarationen godkänns är det viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer. Fundera också på om det finns rätt till att göra några avdrag. Men generellt finns det inga avdrag relaterade till exempelvis coronapandemin och hemarbete. Glöm heller inte att anmäla bankkonto ifall du har pengar att få tillbaka, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.
Sista dagen att deklarera är den 3 maj. Den som deklarerar på papper eller gör ändringar eller tillägg kan i de flesta fall få sin eventuella skatteåterbäring i juni.

    Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Skatteverket