TISDAG 9 MARS 2021


De interaktiva papperskorgarna låter när man matar dem med skräp och ska nu delas ut till fem lyckliga vinnarskolor i Håll Sverige Rents affischtävling för mellanstadieelever - Foto: Emil Rydberg/Håll Sverige Rent

Monster tar över skolgårdar

Fem vinnare har korats i Håll Sverige Rents affischtävling. Nu ska interaktiva skräpmonster-papperskorgar sättas upp på skolgårdar runt om i landet.

Under vintern har elever i 142 mellanstadieklasser varit med och designat affischer på temat ”Stoppa skräpet”. De fem bästa har valts ut och nu får de skolorna varsin interaktiv papperskorg, utformad som ett hungrigt skräpmonster som ger ifrån sig ett ljud varje gång den blir matad.

Vi är otroligt glada över alla fina affischer som kommit in! Det märks verkligen att de lagt ner mycket arbete på sina affischer. Det var svårt att välja ut vinnarna. Det märks också att de läst på om nedskräpning och tagit kunskapen till sig”, säger Shandra Aupeix Persson, ansvarig för Skräplabbet, Håll Sverige Rents undervisningsprogram för skolbarn.

Juryn, som består av Håll Sverige Rent och reklambyrån First Lady, har framför allt tittat på tre kriterier när vinnarna har valts ut: budskapet, komposition och kreativ höjd.

Med den här tävlingen vill vi få eleverna att reflektera över nedskräpningen, vad man själv och de i ens omgivning kan göra för att minska skräpet. Det är viktigt att skolorna i tidig ålder pratar om hållbarhetsfrågor och visar att det går att förändra världen man lever i. Det ger handlingskraft och en hoppfullhet om framtiden”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Här är vinnarna i tävlingen:

Vinnare 1
Villaskolan 5A, Åhus
Motivering: En välarbetad affisch med ett fångande budskap och som visar att vi tillsammans kan stoppa nedskräpningen. Stort plus för de fint målade bokstäverna!

Vinnare 2
Vittra Rösjötorp 4A, Sollentuna
Motivering: En fantastiskt fin affisch. Ett mycket tydligt budskap som tar tag i en. Bra motiv och en tydlig konflikt. Tåren i ögat hos fågeln är pricken över i:et på denna affisch.

Vinnare 3
Vedbyskolan 6F, Klippan
Motivering: Bra budskap och en mycket snygg illustration. Är det en blivande reklamare som gjort denna? Mycket bra prestation!

Vinnare 4
Internationella Engelska Skolan 4C, Borås
Motivering: En snygg affisch med soptunnan som det rätta alternativet. Bra med lösningen i fokus! Fångande rubrik och snygg komposition. Ett stort plus för ögonen som tittar direkt i ögat på mottagaren.

Vinnare 5
Löddenässkolan 4:2, Bjärred
Motivering: Ett fint hantverk och en fin utformad affisch. Tydligt budskap och en tydlig skillnad mellan vad som är bra och dåligt. Jättebra jobbat!

Alla klasser som deltog i tävlingen får ett ark med klistermärken skickat till sin klass, så att de kan utsmycka deras nuvarande soptunnor till skräpmonster. Till hösten drar nästa affischtävling igång och då ges chansen till fler att vinna fina priser.

    Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Håll Sverige Rent