ONSDAG 3 MARS 2021


Fotograf: Fialotta Bratt

Deklarationen är på väg – första gången som fler får sin deklaration digitalt än på papper

Nu startar utskicket av deklarationen till dem som har en digital brevlåda. I år är det första gången som fler får sin deklaration i en digital brevlåda än med papperspost. De digitala brevlådorna har ökat med cirka en halv miljon sedan förra året. 4,1 miljoner personer får deklarationen så här tidigt, den 3-9 mars. Den som inte har digital brevlåda utan väntar på pappersdeklarationen kan se sin deklaration genom att logga in på skatteverket.se redan den 10 mars.

– Det är lite av en milstolpe att vi i år skickar ut fler digitala deklarationer än pappersdeklarationer. Vi har sett en stor ökning av digitala brevlådor under flera år. Många verkar uppskatta att få sin myndighetspost säkert, smidigt och snabbt, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket

Totalt är det 8,1 miljoner deklarationer som skickas ut i år, inklusive pappersdeklarationerna. Nytt är att även den som inte anslutit sig till en digital brevlåda kan se sin deklaration genom att logga in på skatteverket.se från den 10 mars.

Deklarationen kommer med post mellan den 15 mars och 15 april till dem som inte har digital brevlåda. Pappersdeklarationerna som går med post tar längre tid att trycka och distribuera och därför kommer de senare.

Deklarationen öppnar den 16 mars. Den som kan godkänna de förifyllda uppgifterna och inte behöver göra ändringar eller tillägg kan få sina skattepengar redan den 7-9 april. Det gäller om deklarationen godkänns utan ändringar i appen, e-tjänsten, med telefon eller sms senast den 30 mars.

– Glöm inte att kontrollera uppgifterna i deklarationen när du fått den. Om en uppgift inte stämmer är det viktigt att kontakta den som lämnat uppgiften, till exempel arbetsgivare eller bank, så att de kan rätta den tills deklarationen öppnar den 16 mars. Det är en förutsättning för att kunna godkänna deklarationen och få skattepengar i april säger Jonny Nilsson, deklarationsexpert på Skatteverket.

Viktiga datum

 3–9 mars  Deklarationen skickas till digitala brevlådor
 10 mars  Deklarationen finns tillgänglig för alla på Mina Sidor
 15 mars–15 april   Pappersdeklarationen skickas ut
 16 mars    Deklarationen öppnar
 3 maj     Sista dag att deklarera

    Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Skatteverket