MÅNDAG 1 FEBRUARI 2021


Bild av Arek Socha från Pixabay

Farligt låta snön vara kvar på biltaket

Det har snöat mycket de senaste veckorna. Det gäller att tänka sig för innan man ger sig ut på vägarna. Slarv med att sopa bilen ren från snö kan bli både farligt och dyrt.

Denna vinter har vi fått mycket snö och tyvärr finns det bilister som inte sopar rent bilen innan de ger sig ut i trafiken. Vad många inte vet är att det är olagligt att låta snön ligga kvar på biltaket när man är ute och kör i trafiken.

– Hur bråttom man än har när man ska ge sig iväg är det livsviktigt att förbereda bilen. Snö på taket kan åka av under färden och leda till allvarliga olyckor. Det är särskilt farligt om temperaturen ligger runt nollan och tung snö rasar ner från biltaket. Vid en inbromsning kan hela snötäcket hamna på vindrutan och skymma sikten. Snö som blåser ner från taket kan även störa förare bakom, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Snön på taket kan komma att räknas som oförankrad last. Om polisen stoppar dig med snö på biltaket kan det ge 1 500 kronor i böter.

En annan sak som det slarvas med är att skrapa rent rutorna innan man kör iväg.

– Skrapa alltid rutorna rena från frost. Istäckta rutor begränsar sikten och gör det svårare att se andra trafikanter. Om du har slarvat riskerar du att åka fast för vårdslöshet i trafik, ett brott som ger dagsböter och som kan påverka körkortet, säger Johan Granholm.

Det är också viktigt att tänka på att sopa snön av registreringsskylten, för om den inte är läsbar så kan man få böter för det. Även bilens lysen måste vara fria från snö.

If tipsar – tänk på det här innan du ger dig iväg:


Nyhet/Pressmeddelande från: If Skadeförsäkring