SÖNDAG 31 JANUARI 2021

Ines, Wilma, Sixten och Oskar de vanligaste namnen på nyfödda i Götene kommun 2020

En stadig favorit och en bubblare blev de mest populära namnen till nyfödda flickor respektive pojkar i Sverige förra året, visar SCB:s namnstatistik för 2020 som publicerades i fredags. Nytt för i år är att SCB även släpper statistiken för alla län och kommuner.

Alice gavs till 794 flickor under fjolåret. Därmed blev namnet Sveriges populäraste för nyfödda flickor för femte året i följd.

– Alice var utan tvekan populärast bland flicknamnen under det gångna årtiondet. Alice har funnits på topp tio-listan sedan 2005, och det är nionde gången namnet toppar listan som årets vanligaste namn givna till nyfödda flickor, säger Ann-Marie Persson, som arbetar med namnstatistik på SCB.

Det vanligaste pojknamnet under 2020 var Noah, som gavs till 758 pojkar.

– Noah har funnits med på topp tio-listan de senaste fyra åren, men intar nu förstaplatsen för första gången.

Tre nykomlingar

Maja (670 flickor) var näst vanligast flicknamnet under 2020 och Elsa (643) det tredje vanligaste.

– Maja har varit med på topp tio-listan nästan alla år sedan 2000 och toppat den tre gånger. Även Elsa har funnits med bland de tio vanligaste flicknamnen flera gånger de senaste åren, säger Ann-Marie Persson.

William (742 pojkar) tog andraplatsen i fjol, Hugo (712) kom trea.

– William har varit med på topp tio-listan sedan 1999 och toppat den åtta gånger. Hugo har varit populärt under många år och funnits med på topp tio sedan 2005.

Namnen på pojkarnas topp tio är desamma som 2019, bara i en annan ordning. På flickornas lista finns tre nykomlingar: Elsa, Freja och Selma. För Selma är det första gången någonsin på topp tio-listan.

Björn och Bonnie ökade mest

Namnen som ökade mest i popularitet var Björn respektive Bonnie.

– Björn gavs till 139 pojkar under 2020, vilket är en ökning med 93 procent sedan 2019. Bonnie gavs till 191 flickor. Det är ökning med 41 procent sedan föregående år.

Namnen som procentuellt minskade mest i popularitet sedan 2019 var Wilmer (-24 procent) för pojkarna och Bianca (-31 procent) för flickorna.

Namnen i alla kommuner

I fjol publicerade SCB det vanligaste flick- respektive pojknamnet för nyfödda i varje län. I år tar vi det ett steg längre och erbjuder den kompletta namnstatistiken för nyfödda i varje län och kommun.

– De populäraste namnen per län och kommun är en väldigt vanlig fråga vi brukar få. Vi har tagit till oss det och släpper nu den statistiken, säger Ann-Marie Persson.

Elsa var det mest populära namnet för nyfödda flickor i sex av landets 21 län förra året. I övriga län varierar det.

– Signe, Märta och Lilly är de vanligaste flicknamnen i några län men återfinns inte på topp tio för riket.

Liam var det pojknamn som var populärast i flest län. Det toppade i fem län. Adam, Alfred, Harry, Oliver, Walter, Leon och Frans är vanligast i vissa län men återfinns inte på topp tio för riket.

Topp tio: Nyfödda efter tilltalsnamn 2020Läs mer i statistiknyheten på scb.se

Nyhet/Pressmeddelande från: Statistikmyndigheten SCB