TORSDAG 28 JANUARI 2021


Steglits och grönfink - Foto: BG Bentz

I morgon startar Sveriges största fågelräkning

”Vinterfåglar Inpå Knuten” 29 januari – 1 februari 2021

I morgon startar den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar Inpå Knuten”. Då uppmanas svenska folket att räkna alla fåglar som besöker landets fågelbord och andra fågelmatningar.

Det är BirdLife Sverige som uppmanar alla som matar fåglar att försöka räkna de fåglar som besöker matningarna. Resultatet rapporteras till https://vinterfaglar.se, men det är också möjligt att rapportera via en app som är gratis och som kan laddas ner från AppStore respektive Google Play. De som inte har tillgång till dator eller smartphone rapporterar via post. Rapporteringsformulären på internet och i appen öppnas först fredag morgon.

När räkningen kommit igång är det enkelt att följa rapporteringen, såväl i landet i stort som på läns- eller kommunnivå. Statistiken hittas här: https://vinterfaglar.se/stats

Under söndag kväll, 31 januari, återkommer vi med ett första preliminärt resultat från årets räkning. Mera detaljerade rapporter, på läns- eller kommunnivå, presenteras under nästa vecka.

Särskilt i södra Sverige kan årets räkning bli en utmaning eftersom vinterns inledning varit ovanligt mild, vilket innebär att fåglarna inte söker sig in till fågelmatningarna i samma utsträckning som under kallare vintrar. Många människor oroas av detta, och tror att fåglarna försvunnit, men det är alltså ingen fara å färde, snarare tvärtom.

Nytt för i år är att vi kommer streama live via BirdLife Sveriges Facebooksida. Läs mer här!

För oss som arbetar med denna räkning innebär väderläget en extra utmaning. Vi vet sedan tidigare år att benägenheten att rapportera står i proportion till hur många fåglar man har. Nu gäller det alltså att bryta detta mönster och få folk att rapportera även om de enbart har få fåglar på besök. Då får vi en bra mätare på hur en extremt mild vinter påverkar våra vinterfåglar.

Nyhet/Pressmeddelande från: BirdLife Sverige