FREDAG 22 JANUARI 2021


Barken Viking i Frihamnen - Foto: Higab/Tim Kristensson

Då lämnar Barken Viking Göteborg

Innan gryningen den 24 januari är det beräknat att Barken Viking ska lämna Göteborg för första gången på 70 år. I cirka tre veckor kommer fartyget att läggas upp på varv i Falkenberg för ommålning och teknikbyte.

Sedan våren 2019 har en omfattande renovering av Barken Viking genomförts. På det nu 115 år gamla fartyget läggs ett helt nytt trädäck och de gamla trä- och ståldetaljerna återfår sin forna glans. Till sommaren beräknas projektet vara klart, men innan dess ska fartyget även läggas upp på varv. Något som ska ske vart tionde år.

Flytande avgångstid

På morgonen söndagen den 24 januari kl 03.00 beräknas färden gå till Falkvarv i Falkenberg och för att komma under Älvsborgsbron har fartyget bogserats från sin plats vid Lilla Bommen till Frihamnen för att riggas ner. Datumet kan dock komma att ändras, då väder och vind spelar in.

– Barken Viking kommer att bogseras till Falkvarv då de har en tillräckligt stor docka som klarar fartygets proportioner. Där kommer skrov, botten, undermaster och övrig rigg att målas om och ny teknik kommer att installeras, säger Siman Jasim, chef underhåll och lokalanpassningsprojekt på Higab.

Barken Viking återvänder

I mitten av februari är det beräknat att fartyget ska bogseras tillbaka till Frihamnen för att riggas upp med nymålade delar. I början av mars ska Viking vara tillbaka vid Lilla Bommen. – Det är inte varje dag man får chansen att arbeta med ett sådant anrikt fartyg. Vi är stolta över uppdraget att ta hand om Barken Viking i Falkenberg, säger Jan-Olof Carlsson, vd på Falkvarv.

Nyhet/Pressmeddelande från: Higab