TORSDAG 21 JANUARI 2021


Från vänster: Tommy Arvidsson, Sigridur Johannsdotter, Lisa Holgersson och Hanna Damsö klarade alla gesällprovet i onsdags på Hovslagarskolan i Skara - Fotograf: Gunilla af Kleen

Fyra hovslagarstudenter tog sina gesällbrev vid Hovslagarskolan i Skara

I år är det andra året som Hovslagarskolan i Skara erbjuder sina studenter att ta gesällprov i samband med sin examination. I år var det studenterna Tommy Arvidsson, Sigridur Johannsdotter, Lisa Holgersson och Hanna Damsö som fick visa upp sina färdigheter för två representanter från Svenska Hovslagareföreningen. Alla fyra klarade gesällprovet med bravur.
– Jag är så otroligt imponerad av det fantastiska resultat som de studerande presterat! Det har de verkligen kämpat för, säger Gunilla af Kleen, programansvarig för hovslagarutbildningen.

Hovslagarskolan i Skara är i dagsläget den enda hovslagarskola i Sverige som erbjuder sina studenter att ta gesällprov i samband med sin examen efter skolans treåriga utbildning. Gesällprovet är en examen på en högre nivå än vad man är tvungen att ta för att kunna ansöka till Jordbruksverket om att bli godkänd hovslagare.
– Man kan säga att de har tagit två steg på en gång de här studenterna, säger Jan Jävergård, yrkeslärare på hovslagarskolan.

Från och med 2022 blir gesällprov ett obligatoriskt moment för alla studenter som läser på Hovslagarskolan i Skara. Det för att säkerställa att de hovslagare som examineras håller en hög kompetens och kan möta marknadens krav.

Om Hovslagarskolan i Skara

Hovslagarskolan i Skara har anor sedan 1700-talet och är en del av Biologiska yrkeshögskolan i Skara. Skolan erbjuder utbildning av hög kvalitet som är utvecklad i nära samverkan med näringen.

Nyhet/Pressmeddelande från: Naturbruksförvaltningen, Västra Götalandsregionen