FREDAG 8 JANUARI 2021


Bild av Herney Gómez från Pixabay

Nya drönarregler – förlängd övergångstid

Transportstyrelsen beslutar att förlänga övergångstiden för att registrera sig och ta drönarkort till och med den 31 januari 2021.

De nya EU-gemensamma reglerna innebär bland annat att man behöver registrera sig som drönaroperatör hos Transportstyrelsen samt genomgå en webbaserad utbildning för att ta ett drönarkort.

Både registreringen som drönaroperatör och processen för att ta ett drönarkort sker via e-tjänster på Transportstyrelsens webbplats. Emellertid har e-tjänsterna drabbats av störningar på grund av högt tryck och vissa tekniska problem. Det finns risk för att alla som behöver inte hinner genomföra registrering och ta drönarkort innan den 10 januari som var det ursprungliga datumet för övergångstiden.

- Att myndighetens tekniska problem medför att man inte kan göra nödvändiga registreringar är beklagligt, i synnerhet med tanke på personer och företag som använder drönare yrkesmässigt. Därför beslutar vi nu att förlänga övergångstiden till och med den 31 januari 2021, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.


Nyhet/Pressmeddelande från: Transportstyrelsen