MÅNDAG 21 DECEMBER 2020

Idag är det årets kortaste dag - vintersolståndet

Det har inte varit många soltimmar denna december, mest gråmulet och regnigt hela tiden och mörkret som sänker sig tidigt på eftermiddagen har gjort dagarna så korta. Men nu har vi i alla fall kommit fram till en vändning då vintersolståndet inträffar idag.

Detta är årets kortade dag, den mörkaste av alla, och natten den längsta. Vintersolståndet är den tidpunkt på året när solen har sin lägsta middagshöjd och jordens rotationsaxel lutar som mest bort från solen.

Historiskt har just denna dag haft stor betydelse i många kulturer, bland annat har firandet av julen ursprungligen en koppling till vintersolståndet.

Men nu vänder det äntligen och går mot ljusare tider, redan till nyår har vi fått ca 8 minuters mer dagsljus, men än är det långt till vår...

Unikt möte mellan planeter idag

Om det mot förmodan skulle vara klart väder i kväll vid solnedgången kan du få uppleva något som inte inträffat på 795 år.

Det är planeterna Jupiter och Saturnus som idag ligger på rad (konjunktion) och kan uppfattas som en enda starkt lysande planet.

Titta åt sydväst strax efter solnedgången innan stjärnorna syns på himlen, Jupiter och Saturnus syns till strax över horisonten, så man bör ha fritt synfält.

Nästa chans att se dessa planeter relativt nära varandra igen blir inte förrän 15 mars 2080.