TORSDAG 17 DECEMBER 2020


Mycket som hör julen till kan vara farligt för våra husdjur - Foto/källa: Svedea

Farligt för fyrbenta under julen

Varje jul får landets veterinärer ta emot hundar och katter som på olika sätt blivit sjuka eller skadade på grund av pynt, paketsnören, växter och julmat. En del blir så illa däran att de avlider. Svedea tipsar om tolv saker du bör hålla ditt husdjur borta från i jul.

Trasiga julgranskulor, deg till lussebullar, fet julmat, granglitter, russin och choklad. Listan på saker som kan vara rent av livsfarliga för våra hundar och katter är längre än vad många tror.

– Mycket av det vi människor njuter av under julen kan vara farligt för våra husdjur. Att choklad kan vara giftigt vet nästan alla, men det gäller även nötter, russin och vissa vanliga julblommor. Vi får varje år in skadeanmälningar från hund- och kattägare vars djur tuggat i sig något som gör dem sjuka, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.

Alkoholförgiftade husdjur är inte så ovanligt som det låter. Men det är inte glöggen som lockar, utan jäsande deg som bildar alkohol. Det finns fall där promillehalten uppgått till hela 4 promille, vilket innebär en mycket kraftig berusning. Håll även chokladaskar på behörigt avstånd. En hund kan utan vidare sätta i sig en chokladkaka på 200 gram – tillräckligt för att ge så svåra skador att djuret avlider.

– Vi brukar varna husdjursägare varje jul, men just i år känns det extra angeläget. På grund av pandemin har rekordmånga skaffat hund eller katt och ofta saknas helt enkelt kunskaper om vad som kan vara farligt. Många onödiga skador och tillbud skulle undvikas om djurägarna tar till sig våra tips, säger Odd Einar Bruem.

12 saker att hålla husdjuren borta från i jul

Om djuret drabbas av skada

Visar hunden eller katten symtom på att den fått i sig något olämpligt bör du kontakta en digital veterinär som kan göra en första bedömning. Lyssna på rådet och vänta med att åka till en djurklinik tills du blir uppmanad att göra det.

Länk till Svedeas pressmeddelande, klicka här!

Nyhet/Pressmeddelande från: Svedea