MÅNDAG 14 DECEMBER 2020


Att förlänga säsongen är bra, tycker Beatrice Holmberg, som har hållit kontakten med väninnorna under pandemin och gärna ser att möjligheten till utefika finns. Till höger i bild - näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg - Foto: Skara kommun

Uteserveringar året runt i Skara 2021

En enig kommunstyrelse har gjort det möjligt för restauranger och caféer att hålla uteserveringar öppna även under vinterhalvåret och förlänga säsongen att omfatta hela 2021 – något som inte är tillåtet i vanliga fall. Beslutet tas för att minska trängsel och risken för smittspridning under den pågående pandemin.

Kommunstyrelsen har fattat ett inriktningsbeslut om att tillfälligt förlänga säsongen för uteserveringar under hela året 2021. Beslutet har tagits med anledning av pandemin för att näringsidkarna ska kunna minimera smittspridning och samtidigt bedriva sina verksamheter på bästa möjliga sätt då det ställs krav på distansering.

-Att kunna träffas i trygga former är otroligt viktigt för oss alla just nu, och om vi kan få njuta tillsammans av en kaffe eller matbit på ett smittsäkert sätt gör det stor skillnad i vardagen för många invånare i Skara. Vi tackar alla som lyft det här förslaget till oss, säger kommunstyrelsens ordförande Ylva Pettersson.

Enskilda bedömningar

För att uppföra en uteservering på offentlig plats behövs tillstånd från Polisen. Innan polisen svarar ber de kommunen bedöma om uteserveringen fungerar med trafik, städning, miljö med mera. I vissa fall behövs också upplåtelse av mark eller bygglov för uteserveringen från kommunen. Eftersom varje uteservering och plats har olika förutsättningar kommer kommunen att göra enskilda bedömningar för varje enskild bygglovsansökan. Därför fattas inte ett generellt beslut om att tillåta samtliga uteserveringar. De restauranger och caféer som tänkt söka tillstånd uppmanas att göra det för hela 2021 för att underlätta hanteringen.

-Vi tror och hoppas att detta kan gynna en ansträngd näring. Pandemin har lett till nya levnadssätt och vi umgås mer utomhus och är mer toleranta för lite kyla. Vi hoppas att Skaras caféer och restauranger tar tillfället att skapa inbjudande serveringar för den kallare årstiden så att det även bidrar till trivsel och stämning, säger Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg.

Nyhet/Pressmeddelande från: Skara kommun