MÅNDAG 14 DECEMBER 2020

Nu är hemleveranserna i Lidköping igång!

I torsdags kväll gick de första hemleveranserna från stadens handlare ut till kunder i centrala staden.

– Det är ett väldigt roligt uppdrag, att få vara mellanhanden mellan butikerna och kunderna, alla är så positiva när vi kommer, säger Morgan Särevik på Taxibud i Lidköping, som körde leveranserna på torsdagskvällen.

Utkörningen är en del av en satsning för att få stadens handlare att nå ut med sina varor och erbjudanden i julhandeln och sker via en gemensam digital webbshop, där kunderna nu under december månad även erbjuds kostnadsfri hemleverans av varorna. Initiativet kommer från Lidköpings kommun och är en direkt insats för att hålla nere smittspridningen och samtidigt gynna den lokala näringen under julhandeln i den tuffa situation vi befinner oss i.

- Det är en möjlighet för alla de små handlarna i Lidköping att sälja sina varor med samma förutsättningar som de större webbsajterna och dessutom en fantastisk möjlighet för alla Lidköpingsbor att på ett säkert sätt handla lokalt och dessutom få julklapparna hemkörda till dörren, helt utan kostnad, säger Maja Wellner på Destination Läckö-Kinnekulle som samordnar hemkörningsinsatsen.

Det är en sammanslutning av det lokala näringslivet, ett 20-tal butiker och restauranger som nu finns tillgängliga med sina varor och produkter onlinebokningsbara, allt från blommor, inredning och mat till leksaker och sportartiklar och utbudet växer dag för dag. Man kan välja om man vill hämta sina beställda varor på plats i butiken, få dem lämnade utanför butiksdörren eller hemkörda till vilken adress som helst i Lidköpings kommun, helt utan kostnad. – Ett bra tips är att göra ett julklappsinköp och välja att få julklappen inslagen och skickad direkt till någon som man inte själv har möjlighet att träffa i jul pga av pandemin, säger Maja.

Just nu jobbas det febrilt med att lägga upp alla butiker som vill ansluta sig och för de som inte hinner att prioritera detta just nu har ett alternativ tagits fram där hemleverans kan bokas manuellt av butiken i dialog med kunden, via ett formulär, säger Maja

- Vi har länge sett ett behov för den lokala näringen att bli mer digital, tillgänglig, synlig och bokningsbar säger Anna Ohlin Ek, Vd på Destination Läckö-Kinnekulle. Vi har i uppdrag att stödja affärsutveckling för besöksnäringen och jag ser en sådan här lösning som ett stort steg på vägen i det arbetet, säger Anna och fortsätter: Här och nu är det ett sätt att stoppa smittspridningen och stötta den lokala julhandeln och på lite längre sikt är det en möjlighet för den lokala handeln att möta kundens behov av tillgänglighet dygnet runt och dessutom en hållbarhetsinsats genom att transporter kan samordnas lokalt, säger hon.

Med hjälp av kommunens stöd för att minska smittspridningen är det nu i december alltså kostnadsfritt för kunderna att få sina varor hemkörda, efter det kommer frakten vara likvärdig med annan webbhandelsfrakt.

- Saknar man någon vara i utbudet är det bara att höra av sig till den lokala butiken så lägger de snabbt upp varan i webbshopen, alternativt göra bokningen av leveransen manuellt åt kunden.

Hur fungerar det?

  1. Kunden handlar online hos Lidköpings lokala butiker när som helst via Towni.se och betalar med kort eller mobil-betalning precis som hos vilken webbshop som helst.
  2. Man väljer tid för kostnadsfri hemleverans till valfri adress inom Lidköpings kommun
  3. Varorna tas emot hemma eller på den adress man valt att leverera till utan att någon har behövt köa och samtidigt har man hjälpt till att minska smittspridningen och stöttat den lokala handel så att den förhoppningsvis finns kvar att besöka i framtiden.

Nyhet/Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle