FREDAG 4 DECEMBER 2020


Leif Olsson repeterar med Marie Bergman - Foto: Karolina Olsson-Haglund

Leif Olsson firade Drottning Christinas födelsedag på internet med översättning

Drottning Christinas födelsedag den 8 november uppmärksammas på internet under en vecka. Varje år, runt den 8 november, brukar man arrangera ett stort evenemang på Livrustkammaren i Stockholm, som lockar många entusiaster. Det är Christinaakademien som står bakom. I år skedde dock firandet digitalt, under en vecka.

I programmet medverkade Leif Olsson som har översatt en pjäs om Drottning Christina, skriven av Alexandre Dumas d.ä. (Mannen bakom Greven av Monte Christio och De tre musketörerna). Leif Olsson berättar om pjäsen, samt spelar upp en scen där sångerskan Marie Bergman gestaltar drottningen. Pjäsen har aldrig framförts i Sverige.

Leif Olsson, översättare och dramatiker, har översatt 25 franska teaterpjäser till svenska, för scenen, för radioteatern, men detta är hans största arbete, säger han. Och att Marie Bergman läser Christina är en fullträff. Jag anser att hon är en av de absolut främsta att framföra texter, med närvaro och en diktion av Guds nåde.

Christina hyllas av många på sin födelsedag med ett antal inslag från museer, bibliotek, forskare, vetenskapliga institutioner m.fl.

Monolog ur Dumas pjäs om Christina. Översättn: Leif Olsson AKT II SCEN 2 ur pjäsen Christine av Alexandre Dumas kan ses här, med inledning av Leif.

/Leif Olsson