SÖNDAG 27 SEPTEMBER 2020


Maxime heter det vinnande laget i SM i utomhusmatlagning 2020 - Foto: Magdalena Engel/Next Skövde

Finalen i SM i utomhusmatlagning 2020 avgjord på Billingen Skövde

SM i utomhusmatlagning 2020 har avgjorts på Billingen Skövde för femte året i rad. Finalen gick av stapeln den 27 september 2020 och laget som tog hem segern heter Maxime och kommer från Arvika. Finalen har föregåtts av deltävlingar på Kinnekulle och i Säffle.

Det var totalt fem lag i startfältet i finalen i SM i utomhusmatlagning när den avgjordes under söndagen. Det vinnande laget Maxime från Arvika bestod av Maxime Hacala, Malin Enarsson och Marita Kahlin.

De tre rätterna som laget tillagade över öppen eld under två och en halv timma var:

Förrätt: Löjromspizza med honungspicklad gulbeta
Varmrätt: Kalkonballotine med selleripuré och rotfruktssky
Dessert: Päron med honungsrostat dinkel på marängbädd

Juryns motivering löd: "Med en hög och jämn nivå som genomsyras av goda smaker. Liten eld gav mycket karaktär av utomhusmatlagning."

De tävlande lagen fick tillgång till en råvarukorg med lokala råvaror från Västsverige och respektive deltävlingsort. Det var obligatoriskt att använda kalkonbröst från Adelsnäs, honung från LP biodling, Vänerlöjrom från Spikudden och Gulbetor från Lilla Labäck. Därtill kom övriga frukt-, grönsaks- och mejeriråvaror.

– Det har även i år varit en mycket jämn tävling och det var små marginaler som avgjorde, säger juryns ordförande Lena Flaten strax efter att hon presenterat det vinnande laget. Hon fortsätter: - Återigen har den här tävlingen blivit snäppet bättre och det har varit en fantastisk dag med fantasifulla smakkombinationer där ”less is more” var det som tillslut avgjorde.

2020 har varit ett annorlunda år även för SM i utomhusmatlagning. Vissa av de planerade deltävlingarna har tvingats ställa in och finalen genomfördes utan publik men direktsändes istället.

- Med de förutsättningarna vi haft är vi mycket nöjda med årets upplaga av SM i utomhusmatlagning. De deltävlingsorter som klarade av att genomföra sina tävlingar har gjort ett gott jobb. Det var också roligt att kunna göra en digital sändning av finalen nu när vi tvingades stänga den för publik på plats. Nu ser vi fram emot kommande års tävlingar, säger Micael Worbin, evenemangsansvarig på Next Skövde.


Pressmeddelande från: Next Skövde