MÅNDAG 14 SEPTEMBER 2020


Foto/källa: Kontantupproret

Dags att lyssna på Riksbankens varningar om kontanter

Riksbankschefen Stefan Ingves gick i helgen ut och varnade för konsekvenserna om kontanterna försvinner. Det innebär stora risker för Sveriges krisberedskap och det skapar osäkerhet i det finansiella systemet. Han uppmanar regeringen att genom lagstiftning säkra kontanternas ställning.

Intervjun med Riksbankschefen hos den internationella nyhetsbyrån Bloomberg sätter kontantfrågan i nytt ljus. Stefan Ingves varnar för att den svenska kontantnivån nu är kritiskt låg och att det innebär stora risker om vi utsätts för en cyberattack eller om tekniken inte fungerar. Sverige har allra lägst kontantanvändning i världen och det gör att vi är allra mest utsatta.


Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret - Foto/källa: Kontantupproret

- Regeringen måste ta den här frågan på allvar. Trots ett stort folkligt stöd för kontanterna har finansmarknadsminister Per Bolund dragit benen efter sig. Den utredning som han utlovat om kontanternas ställning som legalt betalmedel har vi ännu inte sett röken av. Vi och alla våra medlemsorganisationer kräver att det händer något nu, det börjar bli bråttom om vi ska rädda kontanterna i Sverige, säger Björn Eriksson som är talesperson för Kontantupproret.

Stefan Ingves beskriver i intervjun att det måste finnas en infrastruktur så att vi alltid kan återgå till kontantbetalningar i ett krisläge. Därför behövs det en lagstiftning som säkrar att kontanter kan användas i handeln.

- Tyvärr ser vi hur många butikskedjor och även banker fortsätter att dra ner på möjligheterna att använda kontanter, stick i stäv med både Riksbankens och Riksdagens intentioner. Det är dags för politiken att sätta ner foten. Vi får inte vara naiva ännu en gång när det gäller vår beredskap, säger Björn Eriksson.


*Pressmeddelande från: Kontantupproret